Presedintele roman risca sa irite R. Moldova si Rusia, dupa ce marti a spus ca spera ca puterile prooccidentale vor obtine un rezultat mai bun in alegerile legislative de luna aceasta din R. Moldova, comenteaza Reuters.
Traian Basescu a discutat cu un grup de jurnalisti straini. "Sper ca fortele democratice, actuala opozitie, se vor pozitiona mai bine dupa alegerile din 2009", a declarat el.

"Consideram ca, dupa alegeri, indiferent cine va fi la putere, relatiile bilaterale vor reveni pe calea normala. Nimeni nu ne poate schimba obiectivul de a aduce R. Moldova mai aproape de UE...avem o datorie fata de populatia din R.Moldova", a subliniat el, potrivit NewsIn.

Alegerile din aprilie au dus la victoria comunistilor si la proteste de strada, despre care Chisinaul a spus ca au fost alimentate de Bucuresti. Romania a negat aceste acuzatii.

Rusia a spus atunci ca acele revolte urmareau sa submineze suveranitatea fostei republici sovietice R. Moldova si a condamnat fortele ce vor unirea cu Romania.

Prinsa intre Ucraina si Romania, R.Moldova este printre fostele republici sovietice unde Rusia si UE sunt in competitie pentru influenta.
Trei grupuri liberale, de opozitie, au obtinut 41 de locuri in alegerile din aprilie. Comunistii au primit 60, cu doar unul mai putin decat numarul necesar asigurarii majoritatii.

Presedintele in exercitiu Vladimir Voronin a acuzat Romania, membra UE din 2007, ca a alimentat violentele din aprilie si a spus ca partidele de opozitie sunt decise ca tara sa faca parte din Romania.

Basescu nu a spus cate cereri pentru cetatenie sunt acum procesate, dar a declarat: "Evaluam ca, in timp, circa doua milioane de cetateni moldoveni vor avea cetatenie romana". Acest lucru nu constituie un pericol din punctul de vedere al emigrarii, a mai spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.