Chiar daca intrevederea cancelarului german Gerhard Schroder cu presedintele american George W. Bush nu este ultima, dat fiind ca va fi urmata de reuniunea grupului G8 din Scotia, aceasta poate fi considerata intalnirea de adio a celor doi, intre patru ochi, inaintea previzibilei schimbari de regim la Berlin. Si ce daca Schroder a pierdut semnificativ din greutatea politica? Macar a reusit sa-i smulga liderului de la Casa Alba o afirmatie, pe cat de optimista, pe atat de lipsita de utilitate, cum ca SUA nu se opun "nici unui stat" care vrea sa faca parte din Consiliul de Securitate extins al Natiunilor Unite. Iata cum dorinta Germaniei de a obtine un loc permanent in forul decizional al ONU pare sa prinda contur, in pofida faptului ca, pana de curand, Washingtonul nu a semnalat decat sustinerea Japoniei in acest sens.

Candidand alaturi de Japonia, India si Brazilia pentru obtinerea unui loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU, Germania s-a intors acasa cu mainile goale, dupa cea de-a saptea vizita si, foarte posibil, ultima, in calitate de cancelar, a sefului executivului berlinez, Gerhard Schroder. Aceasta pentru ca, in pofida incercarilor disperate ale lui Schroder de a testa, in discursul sustinut la Casa Alba, potentiale teme favorabile campaniei sale electorale, americanii se confrunta in prezent cu chestiuni mult mai urgente decat cele europene.

Astfel, cancelarul german s-a distantat de atitudinea americana fata de evolutia evenimentelor din Iran, sugerand ca alegerea conservatorului Mahmud Ahmadinedjad in functia de presedinte ar trebui de fapt sa convina Washingtonului, oferindu-i Casei Albe ocazia de a recurge la calea favorita de rezolvare a problemelor, confruntarea.

Intr-un astfel de context, insistentele lui Schroder in vederea obtinerii unui mandat permanent in Consiliul de Securitate al ONU par neajutorate, cu atat mai mult cu cat germanii nu pot justifica necesitatea acestuia si nici nu pot schita un proiect clar referitor la aspectul politicii lor externe intr-o asemenea calitate. Cum pentru Schroder, potrivit cotidianului "Die Welt", statutul de membru al asa-numitului "club newyorkez" este, in principal, o chestiune de prestigiu", nu e de mirare ca s-a intors cu mainile goale din calatoria in SUA.

Nici da, nici nu

Si totusi, presedintele Bush a subliniat ca SUA nu se opun nici unui stat dornic de a deveni membru permanent al forului de conducere al ONU, lasand parca sa se inteleaga ca ii ureaza Germaniei "bun venit" numai daca reuseste sa intre pe usa nedeschisa inca. Berlinul a cerut statutul de membru permanent, chiar si fara a beneficia de dreptul de veto, asemeni Chinei, Statelor Unite, Frantei, Marii Britanii si Rusiei. Insa Bush si Schroder au cazut de acord ca Organizatia are mai intai nevoie de reforma si abia apoi poate lua in discutie primirea de noi membri. "Despre reforma Consiliului de Securitate se discuta steril de 15 ani", a precizat cancelarul german. Dar, pe de alta parte, SUA au inaintat recent proiectul lor de reforma, care prevede doar doua locuri de membru permanent in Consiliul de Securitate. Realista, delegatia germana a indicat insa ca nu se astepta la o decizie imediata si definitiva din partea autoritatilor de la Washington in aceasta chestiune.

Cum relatia dintre cei doi mari lideri nu este inca una dintre cele mai bune, aceasta nici nu are prea multe sanse sa se schimbe in mod pozitiv. Mai mult, colaborarea transatlantica a opozitiei conservatoare germane, cu cele mai mari sanse de a invinge in scrutinul anticipat din toamna, va fi ingreunata de conflicte cu administratia Bush. Aceasta pentru ca SUA sustin o pozitie total opusa in chestiunea aderarii Turciei la UE, spre deosebire de majoritatea crestin-democratilor(CDU) si crestin-socialilor (CSU) germani.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.