Liderii partidelor politice de la Sofia au inceput ieri negocierile pentru formarea unei coalitii capabile sa sustina un guvern stabil, dupa ce Comisia Europeana a lansat un apel in acest sens. Socialistii bulgari, castigatorii alegerilor de sambata, sunt obligati sa gaseasca rapid o solutie viabila, desi configuratia politica rezultata i-ar fi indemnat sa poarte negocieri de durata. Socialistii sunt dispusi sa accepte formarea unui guvern cu actualul partid de guvernare, insa fara participarea liderului sau, Simeon al II-lea.

Krisztina Nagy, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, a afirmat ca Bulgaria trebuie sa aiba cat mai curand un guvern capabil sa continue reformele necesare pentru integrarea in UE. "Ceasul ticaie", a spus Nagy, reluand celebra formula a lui Olli Rehn, comisarul pentru extindere. Bulgaria trebuie sa faca progrese insemnate, in urmatoarele luni, in ceea ce priveste reforma in agricultura, sistemul judiciar si legislatia comerciala, pentru a evita activarea clauzei de salvgardare si, implicit, amanarea cu un an a aderarii. Bulgaria a semnat, alaturi de Romania, un tratat comun de aderare, care prevede integrarea in Uniunea Europeana in 2007 sau in 2008.

Stanisev, scos din carti

Alegerile de sambata au consemnat intrarea in Parlament a sapte forte politice - cea mai pestrita configuratie rezultata dupa 1990. Cei 240 de deputati alesi in Parlamentul unicameral de la Sofia isi dau seama ca formarea rapida a unui guvern fiind un obiectiv greu de atins fara compromisuri majore. Partidul Socialist Bulgar (PSB) si partidele de centru-dreapta au inceput, ieri, discutii paralele pentru a gasi posibili aliati, insa nici negocierile directe nu sunt excluse, potrivit agentiei de presa bulgare "Novinite".

Potrivit cotidianului "Standard", socialistii cauta un candidat "mai neutru si mai dispus la compromis" decat presedintele sau, Serghei Stanisev. "Suntem pregatiti sa intindem mana oricarui partid democrat in numele stabilitatii", a afirmat liderul socialist, care a promis "un guvern puternic si muncitor". Mesajul lui Stanisev implica ideea excluderii oricarei negocieri cu gruparea "Ataka", o coalitie cu un discurs nationalist-extremist.

Si Simeon este indezirabil

Daca socialistii au desemnat o echipa de negociatori, Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS), clasata pe locul al doilea, a anuntat ca discutiile vor fi purtate de insusi Simeon de Saxa Coburg-Gotha, inca prim-ministru. Discutiile cu celelalte partide de centru-dreapta vor fi, insa, dificile, in conditiile in care aceasta zona a politicii a fost marcata de sciziuni puternice in ultimii ani. Democratii pentru o Bulgarie Puternica si Uniunea Fortelor Democratice tintesc formarea unui grup parlamentar comun si, eventual, formarea unei majoritati parlamentare.

Conditia celor doua partide este clara: Simeon nu va fi din nou prim-ministru. Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL), partidul minoritatii turce, este, insa, curtata din ambele parti si dispusa sa ramana la guvernare cu indiferent care dintre cele doua forte mari. Totusi, presa bulgara anunta ca cea mai probabila varianta este un guvern de larga coalitie, intre primele trei forte ca pondere in Parlament, o miscare al carei principal avantaj ar fi o sustinere solida pentru reformele asteptate. Astfel, PSB, MSN si MDL au impreuna 169 din cele 240 de locuri ale Parlamentului.

Cotidianul "Monitor" il mentioneaza pe actualul ministru de finante Milen Veltcev, membru al MSN, drept un posibil prim-ministru al guvernului de coalitie. In acest fel se rezolva si problema indepartarii lui Simeon al II-lea din prim-planul politic, insa apare o alta problema: socialistii, castigatorii alegerilor, nu vor conduce guvernul. Presedintele bulgar Gheorghi Pirvanov i-a cerut lui Stanisev sa nu candideze pentru functia de premier, optiunea sa pentru acest post fiind unul dintre consilierii sai.

Pericolul anticipatelor

Potrivit Constitutiei, partidul castigator are la dispozitie sapte zile dupa validarea scrutinului pentru a promova un nou guvern. In cazul in care si partidul de pe locul al doilea esueaza, presedintele vine cu o solutie proprie, care, in cazul respingerii, deschide drumul catre convocarea de alegeri anticipate.

In urmarirea obiectivului de a forma cat mai rapid o coalitie viabila, liderii politici de la Sofia par sa uite mesajul electoratului, prezent la vot in proportie de putin peste jumatate. "Oricare va fi urmatorul guvern, acesta trebuie sa fie acceptabil pentru alegatori", a afirmat un analist politic, citat de publicatia electronica Southeast European Times. "Daca nu, urmatoarele alegeri vor produce un rezultat si mai ciudat", a completat el. Marele pericol in cazul alegerilor anticipate este cresterea ponderii coalitiei extremiste Ataka, fapt ce ar putea duce la tensiuni diplomatice.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.