Suedia a preluat astazi stafeta presedintiei Uniunii Europene de la Cehia, cu obiectivul de a combate incalzirea climatica si cresterea somajului, provocata de criza economica mondiala.
"Criza financiara si schimbarea climatica, pregatirea pentru conferinta de la Copenhaga, vor fi principalele noastre prioritati", a declarat marti presei premierul suedez Fredrik Reinfeldt, relateaza AFP, conform NewsIn.

Stockholmul doreste sa determine UE sa semneze un nou tratat ONU pentru combaterea incalzirii climatice ce va fi negociat in decembrie la Copenhaga si care va inlocui Protocolul de la Kyoto, care expira in 2012. "Este nevoie de un raspuns de dimensiuni mondiale la aceasta problema", a spus Reinfeldt, care are 43 de ani.

Premierul si guvernul sau de centru-dreapta, care preiau presedintia dupa mandatul mai degraba haotic al Pragai, au o sarcina dificila in urmatoarele sase luni, Uniunea traversand o perioada de incertitudine. Parlamentul European abia a fost ales, Comisia de la Bruxelles se va schimba, numele presedintelui sau nu este inca foarte sigur, iar cadrul institutional al UE se va schimba cu siguranta in urma referendumului din Irlanda cu privire la Tratatul de la Lisabona.

Suedia care, ca si Cehia, nu face parte din Zona euro, vrea sa restabileasca increderea in pietele financiare, creand un organism european de supraveghere a stabilitatii. "Trebuie sa lucram in mod mai coordonat si mai presus de frontiere, pentru a avea mai multa supraveghere", a spus Reinfeldt.

De asemenea, Suedia va "pune bazele unei noi strategii pentru locurile de munca si crestere", pentru a ajuta milioanele de someri europeni, potrivit programului presedintiei.

In urmatoarele sase luni, Suedia va prezida aproape 3.000 de reuniuni europene la diferite niveluri. Sunt prevazute si summituri cu Rusia, China, Statele Unite, Brazilia, Ucraina, India si Africa de Sud.

Miercuri seara, la Stockholm va avea loc o ceremonie cu dansuri si muzica suedeza ce va marca inceputul presedintiei Suediei. La ceremonie vor participa guvernul suedez, regele Carl Gustaf si membrii Comisiei Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.