Comisia Europeana (CE) a renuntat la impunerea normelor care reglementeaza dimensiunea si forma a numeroase fructe si legume.
Astfel, nu vor mai fi aplicate pe teritoriul UE, standardele specifice de comercializare pentru 26 de tipuri de fructe si legume, ele fiind mentinute doar pentru 10 dintre ele, arata un comunicat CE.

Cele 26 de produse vizate sunt: caisele, anghinarele, sparanghel, patlagelele, vinetele, avocado, fasolee, varza de Bruxelles, morcovii, conopida, ciresele, dovleceii, castravetii, ciupercile de cultura, usturoiul, alunele in coaja, varza de iarna, prazul, pepenele galben, ceapa, mazarea, prunele, telina pentru petiol si frunze, spanacul, nucile in coaja, pepenele verde si andivele.

Vor ramane in vigoare standardele specifice de comercializare pentru 10 tipuri de fructe si legume care reprezinta 75% din valoarea comertului comunitar: mere, citrice, kiwi, laptuci, piersici si nectarine, pere, capsuni, ardei grasi, struguri de masa si rosii. Statele membre pot scuti insa si aceste produse de la aplicarea standardelor, daca sunt vandute in magazine cu o eticheta corespunzatoare. Cu alte cuvinte, aceasta inseamna ca un mar care nu respecta standardele poate fi vandut totusi in magazine cu conditia sa fie etichetat cu mentiunea „produs destinat prelucrarii" sau cu o mentiune echivalenta.

Initiativa Comisiei de a renunta la aceste standarde este un element important pentru rationalizarea si simplificarea a normelor comunitare si de reducere a birocratiei. In timpul negocierilor din 2007 cu privire la reforma organizarii comune a pietei fructelor si legumelor, ea s-a angajat sa reduca aceasta birocratia inutila.

„Ziua de 1 iulie marcheaza intoarcerea pe tarabe a castravetilor curbati si a morcovilor nodurosi”, a declarat Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel. „Vorbind mai serios, este un exemplu concret al eforturilor noastre de reducere a birocratiei inutile. Nu este nevoie ca astfel de chestiuni sa fie reglementate la nivelul UE. Este mult mai bine ca ele sa fie lasate la latitudinea operatorilor de pe piata. Datorita acestor schimbari, consumatorii vor avea posibilitatea de a alege dintr-o gama de produse cat mai larga cu putinta. Nu are sens sa aruncam produse perfect consumabile doar pentru ca nu au dimensiunea si forma corecta”, a adaugat aceasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.