42 de romani din grupul de peste o suta care isi abandonasera locuintele din sudul Belfastului din cauza atacurilor rasiste au ajuns deja in tara, a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu.
Ministrul nord-irlandez pentru dezvoltare sociala Margaret Ritchie anuntase marti ca 25 dintre romani au parasit deja tara, iar restul urmeaza sa faca in curand acelasi lucru. Ritchie a spus ca doar 14 din grupul de romani si-au exprimat dorinta de a ramane in Irlanda de Nord, dupa atacurile rasiste care i-au vizat. Este vorba, potrivit ei, de o familie cu sapte membri si sapte barbati nefamilisti, relateaza NewsIn.

Ministrul irlandez a mai spus ca institutia pe care o conduce suporta costurile de repatriere a romanilor. Totusi, ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a declarat pentru Realitatea FM ca in acest moment autoritatile romane stabilesc un mod de a plati transportul romanilor de etnie roma care vor sa se repatrieze.

"Suntem in dialog cu autoritatile competente si impreuna stabilim modul in care putem sa finantam aceste repatrieri. Unii dintre cei care doresc sa se repatrieze isi asuma responsabilitatea financiara, dar cooperam din acest punct de vedere", a declarat ministrul roman.

Acesta a subliniat reactia pozitiva a populatiei si clasei politice din Marea Britanie fata de actele rasiste care i-au vizat pe romani. "Ceea ce s-a intamplat, sigur, are o partea foarte rea si foarte preocupanta, dar vreau sa subliniez extraordinara reactie, de la simplul cetatean de pe strada pana la Gordon Brown, de a se delimita, de a condamna si de a sanctiona acest acte", a declarat ministrul. El a adaugat ca exista aproximativ 3.000 de romani stabiliti in Irlanda de Nord si care nu se confrunta cu astfel de experiente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.