Anuntul de la Paris nu priveste Romania si Bulgaria, ultimele pe lista * Sofia are dificultati in crearea unui guvern care sa duca aderarea mai departe

Nicolas Sarkozy, presedintele Uniunii pentru o Miscare Populara din Franta, ministru de Interne si numarul doi in guvernul de la Paris, a pledat ieri pe langa premierul Dominique de Villepin pentru "suspendarea extinderii" Uniunii Europene, precizand totusi ca cererea sa nu se refera la Romania si Bulgaria, informeaza Rompres.

"Nu toate statele au vocatia de a intra in Uniunea Europeana", a declarat Sarkozy, primul responsabil politic primit luni de premierul De Villepin in cadrul consultarilor decise de seful guvernului in urma esecului referendumului din 29 mai asupra Constitutiei europene. "Trebuie suspendata extinderea, cel putin atat timp cat institutiile nu sunt innoite. Uniunea Europeana trebuie sa aiba frontiere. Ceea ce spun nu inglobeaza nici Romania, nici Bulgaria, ale caror procese de aderare sunt atat de avansate, incat nu se poate reveni asupra lor, ci toate celelalte" tari, a precizat Sarkozy, fara a cita nominal Turcia.

Intre timp, rezultatele alegerilor din Bulgaria par sa zguduie integrarea europeana a acestei tari. Datorita faptului ca nici un partid nu a reusit sa castige o majoritate parlamentara clara, asemanator cu situatia din Romania de anul trecut, sunt foarte putine sanse de realizare a unei coalitii capabile sa propuna formarea unui guvern.

Socialistii bulgari se fac frati cu tarul

Partidul Socialist bulgar, care a castigat alegerile parlamentare de sambata, si-a declarat disponibilitatea de a guverna impreuna cu Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNSII), condusa de actualul premier Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, pentru a evita un blocaj institutional, relateaza Rompres. "Nu vad nici un alt al treilea partener pentru formarea unei majoritati in Parlament", a afirmat Rumen Ovcearov, vicepresedinte al PSB, pentru postul de televiziune privat bTV. El a subliniat ca prioritara este formarea unei majoritati stabile in Parlamentul si a unui guvern stabil, precizand ca sunt in curs negocieri informale cu MNSII si cu Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL), formatiunea minoritatii turce.

Pe de alta parte insa, Lidia Suleva, seful de campanie al MNSII, a declarat luni ca aceasta formatiune nu participa in prezent la discutii consultative, refuzand sa comenteze in legatura cu posibilitatea formarii unei coalitii cu socialistii.

La legislativele de sambata, nici unul dintre partidele de pe scena politica bulgara nu a obtinut suficiente voturi pentru a detine o majoritate confortabila in Parlament. Partidul Socialist a obtinut 31% din sufragii si 82 din cele 240 de locuri din Adunarea Nationala, in timp ce MNS a intrunit aproape 20% din voturi (53 de mandate), iar MDL a primit 12,68% din voturi, revenindu-i 34 de mandate. Astfel ca, in acest moment soarta unui viitor guvern bulgar atarna sub semnul indoielii. In mod surprinzator, partidul extremist ATAKA a fost votat de 8% dintre bulgari, facand astfel deosebit de dificile negocierile pentru formarea unei coalitii care sa poata impune un guvern. Nici socialistii si nici dreapta lui Simeon nu pot forma un guvern aliindu-se doar cu partidul turcilor, avand nevoie si de imposibilele voturi ale ATAKA.

Sase zile pentru un guvern

Actualul presedinte al Bulgariei, Gheorgi Parvanov, un fost lider socialist care este in prezent presedinte al Bulgariei, ii va da lui Stanisev o perioada de gratie de sapte zile pentru a forma un guvern.

O intarziere prelungita in formarea unui guvern de coalitie stabil ar putea duce la subminarea calendarului, si asa aglomerat, pentru implementarea reformelor constitutionale si juridice, fapt ce risca sa amane aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana. Pentru adoptarea reformelor constitutionale, necesare pentru a face sistemul judiciar mai transparent, este nevoie de o majoritate de doua treimi din cei 240 de membri ai Parlamentului.

Bulgaria, impreuna cu Romania, intrevede aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, insa momentul ar putea fi amanat cu un an daca reformele nu sunt facute in timp util. Reprezentantii Comisiei Europene sunt asteptati la Sofia, la sfarsitul lunii august, in vederea pregatirii raportului de tara, care va fi incheiat in noiembrie si care va trebui sa confirme data aderarii Bulgariei.

Serghei Stanisev, liderul socialistilor, a dat de inteles ca doreste formarea unei coalitii majoritare cu MNS si MDL pentru a accelera reformele. "Suntem gata sa discutam cu orice partid democratic in numele stabilitatii", a declarat el. Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, premierul care a guvernat cu sprijinul MDF, a primit oferta, declarand ca este mai rationala o coalitie "cu spectru politic larg".

Dar Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, figura politica de referinta a Bulgariei, care a integrat tara in NATO si a supravegheat pregatirile pentru aderarea la Uniunea Europeana, probabil va insista sa-si pastreze postul de prim-ministru intr-un guvern condus de socialisti. Serghei Stanisev, un istoric de 39 de ani, ales pentru prima data in Parlament in 2001, se confrunta deja cu probleme in mentinerea unitatii in cadrul Coalitiei pentru Bulgaria.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.