Uniunea Europeana (UE) a calificat luni drept "nefondate si inacceptabile" acuzatiile de ingerinta in protestele care au urmat alegerilor prezidentiale din 12 iunie, in timp ce Londra a luat decizia de a repatria familiile diplomatilor sai, transmite AFP.
In plus, Marea Britanie, asemenea Italiei si Germaniei, dar si Romaniei si-au sfatuit cetatenii sa evite calatoriile in Iran.

"Toate statele membre UE sunt in mod evident unite in fata acuzatiilor aduse unor tari in mod special si tentativelor de a individuliza atitudinea acestora fata de Iran", a anuntat presedintia ceha a Uniunii, potrivit NewsIn.

La Washington, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat luni ca este evident, dupa scenele de violenta care au avut loc in Iran in weekend, ca "justitia nu a fost respectata". "Am vazut nivelul violentelor crescand vizibil", a precizat Gibbs, adaugand ca presedintele american Barack Obama a fost miscat de curajul manifestantilor si in special de determinarea femeilor de a-si apara libertatea de exprimare.
La randul sau, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut "incetarea imediata a arestarilor, amenintarilor si uzului de forta"
si si-a exprimat din nou "speranta ca vointa democratica a poporului iranian va fi pe deplin respectata", potrivit unui comunicat al biroului sau de presa. In plus, el le-a cerut autoritatilor "sa respecte drepturile civile si politice fundamentale, in special dreptul la exprimare, la asociere si la informare", arata comunicatul.

Premierul canadian Stephen Harper a cerut Teheranului sa-i puna in libertate pe toti detinutii politici si jurnalistii, inclusiv pe cei canadieni, si a calificat drept "inacceptabila" folosirea "brutalitatii si a intimidarii" impotriva manifestantilor.

In plus, UE a facut un apel la adresa autoritatilor iraniene sa "rezolve criza printr-un dialog democratic si mijloace pacifiste" si sa evite "arestarile arbitrare in masa", condamnand in acelasi timp "ferm toate restrictiile impuse presei si jurnalistilor".

Presedintia ceha a UE l-a convocat la Praga pe insarcinatul cu afaceri iranian pentru a respinge acuzatiile de "ingerinta" si a cerut statelor din blocul european sa-i urmeze exemplul. Astfel, Guvernul danez l-a convocat pe ambasadorul iranian si ii va transmite ca protesteaza fata de violentele postelectorale, a anuntat luni ministrul danez de externe, citat de Reuters.

Executivul german l-a "invitat" luni pe ambasadorul iranian la Berlin la sediul Ministerului de Externe, sa explice acuzatiile Teheranului, transmite AFP. Seful diplomatiei suedeze, Carl Bildt, a carui tara va prelua presedintia UE incepand din 1 iulie, a declarat ca Iranul trebuie sa respecte "dreptul de a manifestat pasnic" al iranienilor, adaugand ca violenta este "intolerabila.

Tot din cauza violentelor din Teheran, Marea Britanie a anuntat luni retragerea "familiilor personalului de la ambasada pana cand situatia se va imbunatati". "Nu vom repatria personalul ambasadei, (ci numai familiile lor - n.red.) si speram ca vor putea reveni cat mai repede posibil. (...) Nu credem ca este necesara reducerea personalului in acest moment, insa vom supraveghea in continuare situatia cu mai multa vigilenta", a explicat Ministerul britanic de Externe.

In plus, Londra si-a sfatuit cetatenii sa amane calatoriile in Iran. La Roma, cetatenii italieni au primit aceleasi sfaturi, in timp ce Berlinul le-a cerut germanilor sa "verifice posibilitatea de a evita calatoriile in Iran". Si Ministerul roman de Externe a emis un avertisment de calatorie in Iran, subliniind ca "exista factori confirmati de risc" si sfatuind cetatenii romani sa evite deplasarile in aceasta tara daca nu sunt necesare, ca urmare a deteriorarii starii de securitate pe strazi.

Teheranul s-a confruntat sambata cu o intensificare a violentelor, in timpul carora cel putin zece persoane au murit si peste 100 au fost ranite, potrivit televiziunii iraniene de stat. Astfel, in total, 17 persoane au murit in capitala de la inceputul protestelor.

"Noi acte de violenta se pot produce. Unele mijloace de comunicare la nivel national si spre strainatate au fost perturbate, spre exemplu comunicarea prin mesaje scurte de pe telefon, retelele de telefonie mobila si de internet", a avertizat Ministerul britanic de Externe.

In plus, seful diplomatiei italiene, Franco Frattini, a declarat luni ca ar trebui "interpretat ca Iranul a respins invitatia" de a participa la reuniune ministeriala G8 de la Trieste, din nord-estul Italiei, in absenta unui raspuns din partea sa. "Exista reguli in diplomatia internationala. Cand cineva este invitat, aceasta persoana trebuie sa raspunda. Nu putem ramane cu mana intinsa la nesfarsit", a adaugat Frattini.

O parte din aceasta reuniune G8, care se va incheia sambata, este consacrata stabilizarii situatiei din Afganistan, iar Iranul a fost invitat in calitate de vecin al acestui stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.