Prostele violente din Iran, incepute dupa realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad la conducerea tarii, la scrutinul prezidential din 12 iunie, nu reprezinta doar o contestare a presedintelui, ci a intregului regim teocratic al ayatollahilor instaurat in 1979, comenteaza experti citati de AFP.
"Criza nu se mai bazeaza pe intrebarea cine este presedinte, ci pe ce este mai important pentru a stabili evenimentele de pe pamant: legea lui Dumnezeu sau Constitutia", este de parere Robin Wright, jurnalista si experta la centrul Woodrow Wilson din Washington.

Desi privirile sunt indreptate spre realegerea contestata a lui Mahmoud Ahmadinejad la presedintia Iranului, sistemul teocratic pe care ayatollahul Ruhollah Khomeini l-a instalat in 1979 si autoritatea succesorului sau, Ali Khamenei, sunt in joc, potrivit analistilor.

Vineri, ghidul suprem Khamenei a declarat intr-un discurs ca "nu va ceda presiunii strazii" si a avertizat ca daca protestele vor continua la Teheran, vor fi marcate de "sange, violenta si haos". Totusi, o noua manifestatie a avut loc sambata, in timpul careia cel putin zece persoane au murit in ciocniri cu fortele de ordine, potrivit institutiilor oficiale de presa iraniene.

Aceste evenimente nu reprezinta insa singura fisura aparuta in autoritatea ghidului suprem. Potrivit unor informatii, fostul presedinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani, presedintele adunarii expertilor, insarcinat printre altele cu supervizarea activitatii ghidului suprem, ar fi format o coalitie de ayatollahi impotriva lui Khamenei. "Bazele regimului, altadata sfinte, sunt sfidate in prezent in Iran", a declarat Karim Sadjadpour, specialist in problemele Iranului, intr-un interviu postat pe site-ul Consiliului pentru Relatii Externe.

"Poporul incepe sa puna sub semnul intrebarii Veyalat al-Faqih, sistemul de guvernare creat in 1979 de ayatollahul Khomenei" si conform caruia autoritatea ghidului suprem de a conduce Iranul vine direct de la Dumnezeu, a explicat Sadjadpour. "Faptul ca poporul sfideaza deschis legitimitatea lui Ali Khamenei ca ghid suprem, si chiar a functiei de ghid suprem in sine, este un lucru nemaivazut", a adaugat specialistul.

Dupa doua mandate de presedinte, Ali Khamenei a devenit ghid suprem in 1989, desi era criticat pentru ca nu avea calificari teologice adecvate. Ulterior, el si-a extins influenta atat asupra politiei, cat si asupra instantelor decizionale, precum Consiliul Gardienilor Revolutiei, armata ideologica a regimului.

"Din multe puncte de vedere, Khamenei a devenit un sah modern, cu un turban in loc de o coroana", care "a comis insa o greseala de judecata: aceste alegeri sau (mai bine zis aceasta - n.red.) selectie, a fost o insulta la adresa inteligentei poporului", a precizat Karim Sadjadpour.

La mai putin de 24 de ore de la scrutin, ayatollahul Ali Khamenei a confirmat victoria lui Mahmoud Ahmadinejad la alegerile prezidentiale, descriind victoria drept o "binecuvantare divina". Totusi, doua zile mai tarziu, in timp ce contestarea rezultatului era tot mai mare, ghidul suprem i-a cerut Consiliului Gardienilor Constitutiei sa examineze plangerile privind fraudarea scrutinului depusa de principalul contracandidat al lui Ahmadinejad, Mir Hossein Moussavi.

Potrivit lui Laleh Khalili, profesor la Scoala de Studii Africane si Orientale din Londra, "Ali Khamenei nu beneficiaza de aceeasi incredere ca predecesorul sau, ayatollahul Khomeini, si nici nu are carisma" celui din urma.

Pe de alta parte Moussavi, fost premier iranian, a fost protejatul ayatollahului Khomeini.

Insa putini experti risca sa aprecizeze cum se vor incheia protestele violente din Iran. "O represiune in forta, chiar daca va fi incununata de succes, asa cum pare ca se va intampla, nu ar fi decat prima parte dintr-o lunga si dificila batalie" care va duce sau nu la destabilizarea regimului mollahilor, considera Michael Eisenstadt de la Institutul pentru Studii privind Orientul Mijlociu, din Washington.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.