Aproximativ 5.000 de persoane s-au reunit joi la Riga pentru a manifesta, la apelul sindicatelor, impotriva politicii guvernamentale de austeritate, adoptate in contextul crizei economice mondiale care a afectat grav Letonia, transmite AFP, potrivit NewsIn.

Confederatia sindicatelor letone a facut apel la organizarea unui protest fata de reducerea cheltuielilor bugetare, care au scopul de a mentine pe linia de plutire finantele publice ale acestei tari baltice cu o populatie de 2,3 milioane de locuitori.

Parlamentul leton a aprobat marti o reducere globala cu 10% a cheltuielilor bugetare, in special prin reducerea cu 20% a salariilor functionarilor publici si cu 10% a pensiilor, incepand din 1 iulie.

"Pot la fel de bine sa-i adune pe toti pensionarii si sa-i impuste. Astfel, nu ar mai avea probleme si ar avea bani" in trezoreria statului, a declarat nervoasa Nina, o femeie in varsta de 60 de ani care participa la manifestatie si care a refuzat sa-si dea numele de familie.

Olga, o alta manifestanta care are impreuna cu sotul ei o pensie cumulata de 450 de lati (647 de euro) pe luna, crede ca este important sa manifesteze. "La urma urmei, le vom arata ca suntem acolo. Ca oamenii nu sunt niste oi. Acesta este numai inceputul", a avertizat Olga.

Reducerile bugetare aprobate de Parlamentul leton au fost salutate de Uniunea Europeana (UE) si de Fondul Monetar International (FMI), care au promis o decizie in urmatoarele zile cu privire la acordarea unui imprumut Letoniei.

Produsul Intern Brut (PIB) al Letoniei va scadea cu 18% in acest an, potrivit Guvernului, iar masurile de austeritate sunt legate de un plan de salvare a economiei in valoare de 7,5 miliarde de euro, semnat in decembrie 2008 cu FMI, UE si alte state care ofera imprumuturi, precum Suedia.

Pentru a obtine la sfarsitul lunii iunie sau la inceputul lunii iulie o transa din acest ajutor, in valoare de 1,7 miliarde de euro, Letonia trebuie sa-si reduca deficitul bugetar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.