Toti cei 130 de cetateni romani atacati la Belfast, cu exceptia a doua familii, sunt din judetul Bihor, informeaza Ambasada Romaniei la Londra, asigurand ca grupul de romani este protejat si a primit asistenta necesara.

Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Ion Jinga, s-a deplasat astfel la Belfast, unde va avea intalniri cu reprezentanti ai guvernului local, inclusiv cu seful Guvernului Irlandei de Nord si cu adjunctul acestuia, pentru a se stabili procedurile ce urmeaza a fi adoptate in vederea gasirii unor solutii durabile pentru situatia romanilor.

In plus, ambasada atrage atentia ca miercuri au fost puse in practica toate masurile stabilite cu autoritatile administratiei si politiei locale, cu cele responsabile de asigurarea asistentei medicale precum si cu reprezentantii serviciilor sociale si organizatiilor umanitare ce acorda asistenta persoanelor afectate de actele de violenta din zilele trecute.

Romanii din Irlanda de Nord traiesc in teroare din cauza grupurilor fasciste

Astfel, cele aproximativ 130 de persoane care au solicitat protectie si asistenta au primit locuri de cazare in cadrul caminelor studentesti ce apartin Universitatii Queen's din Belfast.
Sunt asigurate trei mese pe zi, asistenta medicala in caz de nevoie si asistenta speciala pentru cei circa 40 de copii si adolescenti. De asemenea, au fost oferite toate cele necesare asigurarii igienei personale. Copilul nascut in urma cu o saptamana este in atentia lucratorilor sociali. Cu exceptia a doua familii, toate persoanele asistate sunt din judetul Bihor, precizeaza ambasada, potrivit NewsIn.

Reprezentanti ai Guvernului Irlandei de Nord si ai Consiliului orasului Belfast coordoneaza la fata locului aplicarea deciziilor administrative, in stransa cooperare cu reprezentantii Ambasadei Romaniei. Conducerea Universitatii da dovada de o deosebita solicitudine, se arata in comunicatul ambasadei, care mai informeaza ca accesul in zona unde sunt cazati cetatenii romani este controlat de fortele de politie.

Atacurile asupra romanilor de etnie roma, care anterior se limitasera la zona din sudul orasului Belfast, s-au extins spre estul orasului. O fereasta a casei unui roman, Sorin Ciurar, a fost sparta, iar politia suspecteaza ca este vorba despre un alt atac rasist. Tanarul de 20 de ani locuia in zona, majoritar muncitoreasca si loialista, de circa trei luni.

Atacul asupra casei lui Ciurar a venit la o noapte dupa ce doua case din sudul orasului au fost atacate, iar geamurile le-au fost sparte, obligand circa 20 de familii sa se adaposteasca intr-o biserica. O serie dintre acesti romani si-au exprimat dorinta de a se repatria, iar ambasada a comunicat autoritatilor britanice, precum si cetatenilor romani intreaga deschidere de a asigura asistenta consulara necesara repatrierii.

"Atacurile nu au fost indreptate deliberat impotriva unor cetateni romani, ci a strainilor care locuiesc in cateva zone ale orasului Belfast. Tensiunile intre grupul extremist si imigranti au aparut dupa un meci de fotbal intre Irlanda de Nord si Polonia care a avut loc in luna martie 2009, in ultimele doua luni circa 50 persoane de origine poloneza fiind nevoite sa isi paraseasca locuintele aflate in zonele de sud si est ale orasului. Violentele din ultimele zile se inscriu intr-o serie de evenimente de acest fel care se apropie de 1000 de la inceputul anului", a declarat Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al MAE.

Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness a calificat miercuri atacurile drept un afront fata de majoritatea populatiei din capitala si a cerut ca autorii sa fie pedepsiti. In plus, politia a anuntat ca va creste numarul de patrule de pe strazi, dar crede ca atacurile vizand romanii nu sunt organizate.

Violentele rasiste s-au intensificat in ultimele zile la Belfast. Luni, participantii la o manifestatie de sustinere a imigrantilor din Europa de Est au fost atacati de tineri, care au aruncat cu sticle si au facut declaratii rasiste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.