Peste 100 de romani s-au refugiat marti noapte intr-o biserica din Belfast, capitala Irlandei de Nord, fiind nevoiti sa-si paraseasca locuintele din cauza unor atacuri rasiste.
Noaptea trecuta, aproape 20 de familii, printre care se afla si o bebelusa de numai 5 zile, au fost ajutate de politie sa iasa din locuintele lor vandalizate de grupuri fasciste din sudul orasului Belfast si sa se adaposteasca in holul Bisericii Protestante a localitatii, relateaza cotidianul Irish Times. Romanilor le este frica sa se intorca in casele lor, fiind terorizati de atacuri rasiste si amenintari, care dureaza de cateva zile.

Politia si liderii comunitatii au condamnat luni organizatiile rasiste printr-un protest in sprijinul imigrantilor estici, dar in timpul manifestatiei anti-rasiste, mai multi tineri au aruncat sticle si au scandat slogane fasciste.

La inceput, barbatii, femeile si copiii participanti la manifestatie au cautat adapost intr-o casa unde au considerat ca vor fi in siguranta. Apoi, o biserica locala le-a oferit refugiu in holul ei atata timp cat au nevoie. Familiile de romani au ramas acolo, considerand ca sunt mai in siguranta. Conform MAE, acestia sunt de etnie roma.

Patrulele de politie se chinuie sa opreasca aceste atacuri rasiste.

De asemenea, saptamana trecuta au avut loc mai multe asalturi asupra caselor romanilor din oras. Copii ale cartii lui Adolf Hitler, Mein Kampf, au fost distribuite in casutele postale ale locuitorilor, potrivit unor surse locale.

Primarul Belfastului, Naomi Long, a cerut comunitatii sa fie solidara cu vacinii romani si sa le ofere ajutor ori de cate ori acestia sunt expusi atacurilor fasciste.

Tinerii care au vandalizat casele romanilor sunt membri ai unor grupuri fasciste, unul dintre ele numindu-se Combat 18. Totusi politia considera ca “nu sunt bande organizate”, dupa cum a declarat inspectorul-sef Robert Murdie.

O parte din romanii din Irlanda de Nord vor inapoi acasa


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.