Sustinatorii candidatului invins, Mirhossein Moussavi, se pregatesc sa transforme Teheranul intr-o 'mare neagra'. Mii de oameni sunt asteptati la un mars pentru comemorarea celor care si-au pierdut viata in timpul protestelor provocate de alegerile prezidentiale 'falsificate' din Iran

Demonstratiile sustinatorilor lui Moussavi au provocat cea mai mare revolta de la revolutia islamica din 1979. Proteste, varsare de sange, arestari si prabusirea media a zdruncinat cel de-al cincilea exportator mondial de petrol, informeaza CNN.

Protestul, organizat la indemnul lui Moussavi, se astepata a fi cel mai mare de la inceputul revoltelor, in urma victoriei presedintelui Mahmoud Ahmadinejad. Mousavi le-a cerut celor prezenti sa se imbrace iun negru, in semn de respect pentru cei care au murit sau au fost raniti in 'luptele ilegale si violente cu oponentii'.

Bilantul celor care si-au pierdut viata pana in prezent indica cel putin 8 persoane, sustin autoritatile, in timp ce surse neoficiale estimeaza un numar de 20 de persoane.

Moussavi cere alte alegeri, si nu doar renumararea voturilor, care, in opinia acestuia, ar fi o alta oportunitate pentru Guvern sa manipuleze rezultatele.

"Ne-am saturat de minciuni, de temeperamentul si actiunile prostesti ale lui Ahmadinejad"
, spun protestatarii si sustinatorii lui Moussavi

Numeroase incidente violente au avut loc in toate colturile din Iran, insa cele mai multe s-au desfasurat in Teheran insa. Crime, batai sangeroase intre protestatari si fortele de ordine, folosirea de gaze lacrimogene, dar si retinerea a sute de protestatari descriu revoltele din Iran

Autoritatile din Teheran au incercat inabusirea acestora si prin blocarea accesului la reletel sociale si site-uri Twitter si Facebook, acestea anuntand actionarea pe cale legala impotriva site-urilor care instiga la revolte si violenta.

Tot in acest sens, Guvernul din Iran le-a interzis jurnalistilor sa filmeze revoltele, precizand ca nu pot garanta siguranta reporterilor.

Rezidentii au gasit insa alte cai de a transmite ce se intampla pe strazile din Iran. Acestia au devenit ei insisi jurnalisti, folosindu-se de propriile camere de luat vederi si telefoane mobile pentru a capta imagini si scene din mijlocul revoltelor, acestea urmand a fi uploadate pe You Tube sau CNN's iReport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.