Administratia presedintelui american Barack Obama se confrunta cu o dilema in ceea ce priveste reactia fata de alegerile din Iran, avand in vedere ca o atitudine critica ar putea avea efect de bumerang, iar lipsa unui raspuns ar reprezenta o dovada de slabiciune.
Pana acum, presedintele american Barack Obama si alti oficiali americani au reactionat cu prudenta fata de votul disputat, care a provocat proteste violente, dupa ce presedintele Mahmoud Ahmadinejad a fost declarat invingator in fata fostului premier Mir Hossein Moussavi, comenteaza Reuters, citat de NewsIn.

Mai multi analisti au comentat luni ca, indiferent de pozitia pe care o va adopta, Casa Alba oricum nu va avea de castigat, insa ca cea mai buna optiune este aceea de a ramane in umbra, in loc sa se implice in dezbaterea politica din Iran.

In plus, Statele Unite vor sa mentina deschise sansele pentru lansarea unui dialog cu Guvernul iranian privind programul sau nuclear, pe care Occidentul il suspecteaza ca are scopul de a fabrica bomba atomica. De cealalta parte insa, Teheranul neaga aceste acuzatii, spunand ca programul are un scop pur civil si anume acela de a genera electricitate.

"Abilitatea Statelor Unite de a dauna politicii iraniene este mai mare decat de a face bine", a declarat expertul in problemele Orientului Mijlociu Jon Alterman de la centrul pentru Studii Strategice si Internationale.

Obama a declarat luni ca este "foare ingrijorat" de violentele postelectorale, dar a subliniat ca Washingtonul nu doreste sa se implice in disputele datorate rezultatului alegerilor.

"Depinde de iranieni sa ia o decizie cu privire la liderii lor. Respectam suveranitatea Iranului si dorim sa evitam situatia in care Statele Unite vor face obiectul unor dezacorduri in Iran", a declarat Obama, adaugand ca Washingtonul doreste sa continue un dialog "dur si direct" cu Teheranul.

Totusi, conservatorii exercita presiuni asupra lui Obama, pentru ca doresc un raspuns mai puternic si sunt sceptici cu privire la politica angajamentului.

Senatorul republican John McCain, contracandidatul lui Obama la alegerile prezidentiale din noiembrie 2008, a descris realegerea lui Ahmadinejad drept "corupta" si le-a cerut Statelor Unite sa "reactioneze in forta".

Mike Pence, al treilea republican ca importanta din Camera Reprezentantilor, l-a criticat la randul sau pe Obama pentru ca nu a reactionat. "Este adecvat ca un lider din lumea libera actuala sa incurajeze disidentii de pe strada", a declarat Pence.

Totusi, Suzanne Maloney, experta de la Brookings Institution, a declarat public ca sustinerea manifestantilor prodemocratici ar putea actiona impotriva intereselor Statelor Unite. "Singura optiune este aceea de a ramane in umbra si de a-i lasa sa se desfasoare. (...) Cred ca este adecvat sa-si exprime ingrijorarea, insa nu este de dorit ca Washingtonul sa fie arogant", a declarat Maloney.

Luni, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Ian Kelly, a declarat ca Statele Unite analizeaza in continuare situatia din Iran dupa alegeri, dar a subliniat faptul ca Washingtonul asteapta oportunitati pentru a discuta cu Teheranul. Totusi, protestele postelectorale par ca vor compromite planurile pentru lansarea unui dialog, care intervine dupa decenii in care Statele Unite au facut eforturi pentru a izola Teheranul.
"Va fi mai dificil de discutat cu un Iran in care Guvernul este considerat nelegitim", a declarat fostul analist al CIA Bruce Riedel.

Scrutinul prezidential si violentele care l-au urmat au intensificat critica oponentilor fata de politica lui Obama.

Danielle Pletka, analist la institutul conservator American Enterprise, a explicat ca Statele Unute trebuie sa fie mai si mai prudente in ceea ce priveste Iranul, in special in conditiile in care legitimitatea Guvernului sau este pusa sub semnul intrebarii.

"Vom avea nevoie de mai multe dovezi de bunavointa din partea lor. Desigur, un Guvern dispus sa-si insele propriul popor poate face acest lucru si fata de Statele Unite", a declarat Pletka.

Oficial in cadrul fostei administratii americane a lui George W. Bush., Elliott Abrams, a declarat ca, pentru moment, Statele Unite ar trebui sa sustina poporul iranian in loc sa incerce sa intre in contact cu Guvernul sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.