Ministrii de externe ai statelor membre UE au decis luni sa inceapa negocierile cu R. Moldova pentru semnarea unui nou acord de cooperare, insa numai in cazul unui tratament egal din partea autoritatilor moldovene pentru toti cetatenii statelor membre UE.
Declaratia ministrilor de externe ai UE contine recomandarea de demarare a acestor negocieri "imediat ce va aparea o situatie favorabila in acest sens". Astfel, UE intentioneaza sa propuna Chisinaului conditii pentru demararea negocierilor, principala conditie fiind "tratament egal pentru de toti cetatenii statelor membre UE in ceea ce priveste problema vizelor", scrie ziarul Izvestia, citat de NewsIn.

Aceasta formulare, continua publicatia rusa, se refera la problemele existente in relatia dintre Republica Moldova si Romania. De asemenea, pana in prezent Bruxelles-ul nu si-a facut cunoscuta pozitia asupra rolului Romaniei in evenimentele ce au avut loc la Chisinau dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie, adauga Izvestia, reamintind ca presedintele moldovean a acuzat Bucurestiul de implicare in organizarea acestora.

Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), reuninunea ministrilor de externe ai UE, a adoptat luni o serie de concluzii privind Republica Moldova, textul acestora reflectand preocuparile UE in legatura cu evolutiile din acest stat, potrivit unui comunicat MAE. Consiliul a adoptat directiva de negociere pentru un nou Acord, cuprinzator, intre UE si Republica Moldova. La solicitarea Romaniei insa, UE a conditionat lansarea efectiva a negocierilor pentru un nou acord de asigurarea unui tratament egal pentru toti cetatenii statelor membre in materie de vize, subliniind totodata importanta respectarii de catre Republica Moldova a principiului relatiilor de buna-vecinatate.

Concluziile adoptate luni accentueaza si necesitatea ca R. Moldova sa intreprinda masuri ferme pentru intarirea democratiei, a bunei guvernari, a statului de drept, a libertatii presei si a respectului pentru drepturile omului si libertatile fundamentale. Consiliul a exprimat preocuparea serioasa fata de abuzurile impotriva drepturilor omului care au avut loc dupa alegerile din 5 aprilie si cere o investigatie impartiala a incalcarilor acestor drepturi in cadrul unui proces la care sa participe reprezentanti ai opozitiei si experti internationali.

De asemenea, Consiliul cere ferm Republicii Moldova asigurarea accesului egal pentru partidele politice la presa publica, alocarea transparenta a licentelor pentru mass-media, incetarea presiunilor asupra presei independente, organizatiilor societatii civile si partidelor, respectarea caracterului liber si corect al viitoarelor alegeri si cooperarea cu OSCE, Consiliul Europei si Comisia de la Venetia pentru a aplica recomandarile acestor foruri.

Noul acord ar urma sa inlocuiasca actualul cadru de colaborare intre R. Moldova si Uniunea Europeana, incheiat in 1998.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.