Statele Unite si UE au ajuns la un acord politic asupra conditiilor de transfer al detinutilor de la Guantanamo catre Europa, fara ca Washingtonul sa isi ia angajamentul sa primeasca o parte dintre ei pe teritoriul sau, au anuntat diplomati europeni citati de AFP.

Acest acord urmeaza sa fie aprobat fara discutie de ministrii europeni de externe luni, inainte de a face obiectul unei declaratii comune europeano-americana, la o data inca neprecizata, relateaza NewsIn.

In document, europenii si americanii subliniaza ca "principala responsabilitate pentru inchiderea Guantanamo si pentru a gasi un loc de resedinta pentru fostii detinuti le revine Statelor Unite", potrivit diplomatilor.

Initial, textul prevedea si: "Luam nota de faptul ca Statele Unite isi recunosc responsabilitatea de a accepta unii fosti detinuti care vor sa fie primiti in Statele Unite". Dar aceasta fraza, asupra careia europenii - in special Germania si Austria - au insistat, a fost eliminata din versiunea aprobata in cele din urma de cele doua parti.

"Este un compromis", a recunoscut un diplomat european. Problema primirii de catre Statele Unite a unor detinuti este "un punct foarte sensibil la ora actuala", a adaugat el.

Washingtonul a acceptat, in schimb, sa fie evocata o posibila despagubire a tarilor UE care vor accepta fosti detinuti. Declaratia stipuleaza ca "Statele Unite iau in calcul sa contribuie la costurile legate de primirea acestor fosti detinuti primiti de statele membre UE, in functie de caz".

La cererea europenilor, Statele Unite isi iau si angajamentul sa imparta cu tarile care iau in calcul posibilitatea de primi un fost detinut "toate informatiile disponibile (confidentiale sau de alta natura) in ceea ce priveste persoana respectiva", pentru a permite o evaluare corecta a riscurilor.

Aceasta declaratie comuna vizeaza sa linisteasca numeroase tari membre UE, care au reticente in a primi fosti detinuti, dar acest lucru ar putea sa nu fie suficient.

Un singur fost detinut se afla deja in Europa, algerianul Lakhdar Boumedine, care a fost primit in Franta cu familia sa.

Germania, care a refuzat deja sa primeasca uiguri, a anuntat joi ca refuza o cerere americana de a primi alti doi fosti detinuti, originari din Tunisia si Siria, potrivit unor surse.

Temerile pentru securitate sunt atat de puternice incat ministrii europeni de externe au adoptat deja saptamana trecuta un cadru intraeuropean privind primirea acestor fosti detinuti, care le impune guvernelor care ii accepta sa faca tot ceea ce este necesar "pentru a evita ca acestia sa compromita ordinea publica si securitatea interna" a altor tari membre.

Din totalul de 240 de detinuti de la Guantanamo, "intre 40 si 60" sunt considerati nevinovati de autoritatile americane, dar nu pot sa se intoarca in tarile lor de origine, pentru ca risca sa fie persecutati. Acesta este cazul a patru chinezi uiguri, care au ajuns joi in arhipelagul Bermude, in pofida cererilor Beijingului. Ministerul britanic de externe a reprosat Guvernului din Bermude, un teritoriu britanic cu mare autonomie, ca nu l-a consultat in prealabil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.