Comunistii moldoveni si-au desemnat miercuri un guvern care va ramane in functie pana la alegerea unui nou Parlament la alegerile anticipate din aceasta vara, intr-o atmosfera marcata de nervozitate si dupa ce unul din fruntasii acestuia, Marian Lupu, a parasit formatiunea.

Componenta "noului" executiv este practic cea veche, cu doua schimbari pentru portofolii de mica importanta, iar programul are drept obiectiv major declarat "mentinerea Moldovei pe harta lumii", Partidul Comunistilor continuand astfel linia agresiva inceputa dupa alegerile din aprilie de acuzare a fortelor din interiorul si din afara Republicii Moldova de tentative de distrugere a statalitatii moldovene.

"Perseverenta cu care in ultima perioada este atacata statalitatea Republicii Moldova - aceasta realizare suprema a poporului nostru - determina clar preocuparea fundamentala a Guvernului tarii", se spune in preambulul documentului.

Prezentarea programului de guvernare a cabinetului Greceanii II a degenerat intr-o demonstratie de forta a Partidului Comunistilor, in care liderul acestuia, presedintele Vladimir Voronin, dar si premierul Greceanii au apostrofat presa independenta, dar mai ales opozitia, acuzandu-o de "iresponsabilitate suprema" atunci cand a refuzat sa voteze un presedinte comunist si a provocat astfel alegeri parlamentare anticipate.

Presedintele Voronin a inchis de mai multe ori microfonul deputatilor din opozitie, refuzandu-le dreptul de a pune intrebari candidatului la functia de premier, iar raspunsurile la intrebarile incomode, legate de delapidarea masiva a banilor publici sau de abuzurile comunistilor la inabusirea protestelor postelectorale din 7 aprilie, se transformau in atacuri la adresa opozitiei si a presei independente sau in replici zeflemitoare din partea lui Voronin de genul "Chemati salvarea!". Surpriza jurnalistilor a venit insa cand au constatat la incheierea sedintei ca o ambulanta chiar sosise in fata cladirii Palatului Republicii, unde au loc sedintele Parlamentului. Ambulanta era parcata chiar langa scari, iar medicii spuneau ca asteapta pacientul. Masina a fost chemata "la solicitarea lui Voronin", cand i-a inchis microfonul deputatului Vitalie Nagacevschi.

Presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat, l-a atentionat pe Voronin ca se afla la o sedinta plenara a Parlamentului, si nu la una de partid, iar programul prezentat de Zinaida Greceanii l-a apreciat drept "pamflet electoral".

"In loc sa abordeze problemele grave ale Moldovei, serios, programul cabinetului Greceanii II abordeaza problemele sfidator si cu pretentia ca numai ei inteleg ce trebuie facut si ce se intampla. Am citit un pamflet electoral, pe care comunistii il vor folosi in alegeri. Guvernul va fi un staff electoral. Programul nu prezinta nicio solutie pentru problemele din Republica Moldova, nici macar la nivel de intentie nu se abordeaza criza economica. Unde sunt masurile anticriza? Nu vom participa la instaurarea unui staff electoral al unui partid care pleaca in istorie",
a declarat in discursul sau Vlad Filat, citat de Stirea Zilei.

Si Alexandru Oleinic, deputat al Aliantei Moldova Noastra, considera ca programul de guvernare este doar "un manifest electoral" din care reiese ca guvernarea a gasit opozitia responsabila de insuccesele ei si de faptul ca dupa opt ani de guvernare comunista, Republica Moldova este tara cu cei mai slabi indicatori economici din Europa de Sud-Est. "Suntem mai departe ca oricand de Uniunea Europeana, care este un sistem de valori, institutii independente, economie viabila", a spus Oleinic.

Potrivit lui, daca comunistii nu ar fi recurs la abuzuri si fraude, Parlamentul ar fi instaurat un guvern pentru patru ani si nu unul provizoriu. "Acest program confirma ca guvernarea nu are capacitatea de a asigura o crestere stabila. Avem nevoie in prezent de un program anticriza", a constatat deputatul.

Ana Gutu, deputat al Partidului Liberal, a declarat, potrivit site-ului Stirea Zilei, ca programul de guvernare propus de Greceanii "demonstreaza o data in plus justetea opozitiei de a nu vota pentru seful statului".

"Autorii, ca niste elevi restantieri, demonstreaza incapacitate. Fac propaganda impotriva dusmanului imaginar intern si extern", a constatat Ana Gutu.

Potrivit portalului Stirea Zilei, drept masuri anticriza, premierul Greceanii propune sa fie eliminate sau suspendate de urgenta reglementarile administrative excesive pentru activitatea economica. Urmeaza sa fie reduse radical termenele de eliberare a autorizatiilor si licentelor.

Totodata, Guvernul vrea sa reduca cu minim 20% cheltuielile bugetare legate de intretinerea administratiei publice centrale si locale si sa mentina volumul planificat de investitii publice in infrastructura.

Noul guvern promite ca va organiza alegeri democratice si nu va mai admite "asemenea atentate la vointa poporului". De asemenea, Executivul promite investigarea obiectiva, cu participarea structurilor internationale abilitate, a evenimentelor din 6 si 7 aprilie. In acest scop, vor fi reformate cardinal organele de forta ale statului, care "in mare masura n-au fost in stare sa previna distrugerea simbolurilor statalitatii tarii". De asemenea, va fi reformat imediat sistemul judiciar moldovenesc, a spus Zinaida Greceanii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.