Alfreds Rubiks, ultimul lider sovietic al Letoniei, inchis pentru ca a incercat sa rastoarne primul guvern al tarii numit in mod democratic, si Ivars Godmanis, liderul independentei republicii baltice, au mari sanse de a fi colegi in Parlamentul European, relateaza AFP.
Daca rezultatele sondajelor efectuate la iesirea de la birourile de vot difuzate sambata seara se vor confirma duminica la ora 20.00 GMT (23.00, ora Romaniei), cei care se aflau, fiecare, de o parte si de alta a baricadei in perioada caderii URSS, in urma cu 20 de ani, vor ocupa acum doua dintre cele opt locuri ce revin Letoniei in Parlamentul European, relateaza NewsIn.

Potrivit sondajului comandat de televiziunea publica LTV si de agentia BNS, miscarea opozitiei de stanga Centrul Armoniei, coalitie de partide reprezentand cu precadere minoritatea rusa, a castigat 20% din voturi, adica dublu fata de scorul estimat de sondaje in inainte de scrutin. Sondajul efectuat la comanda cotidianului Diena si a agentiei Leta ii acorda 17% din voturi.

Formatiunea lui Godmanis, Primul partid al Letoniei/Calea letona, obtine 12%, potrivit sondajelor.

Aceste rezultate ar da fiecaruia dintre cele doua partide posibilitatea de a avea cel putin un reprezentant in Parlamentul European.

La fel ca Lituania si Estonia vecine, Letonia, tara baltica ce numara 2,3 milioane de locuitori, si-a dobandit independenta in 1991, dupa 50 de ani de dominatie sovietica. Moscova a incercat cu disperare sa impiedice iesirea din sfera sa de influenta a celor trei republici socialiste sovietice care si-au declarat suveranitatea cand Mihail Gorbaciov era la putere la Moscova.

La primele alegeri libere din Letonia, din 1990, Godmanis, in prezent in varsta de 57 de anui, a fost ales in ultimul parlament sovietic leton. Aceasta adunare a declarat in acelasi an independenta republicii baltice si l-a declarat premier pe Godmanis. Aripa dura a puterii a recurs atunci la violenta, in ianuarie 1991, fara a reusi insa sa inverseze aceasta tendinta.

La 20 ianuarie 1991, o unitate a politiei de elita sovietice a atacat Ministerul de Interne - care era proindependenta - omorand cinci persoane. Niciun atac nu a fost lansat impotriva Parlamentului, unde se adunasera manifestanti pasnici, pentru a forma un scut uman, si se ridicasera baricade.

Imperiul sovietic s-a prabusit un pic mai tarziu, in acelasi an, 1991.

Rubiks, in prezent in varsta de 73 de ani, care conducea Partidul Comunist leton in 1991, a petrecut trei ani in inchisoare pentru ca a actionat impotriva independentei tarii sale, pentru tentativa de rasturnare a guvernului si pentru ca a facut parte din Partidul Comunist dupa 1991. El a a afirmat totusi ca ordinele de a ataca Ministerul de Interne au venit de la Moscova.

In prezent presedinte al Partidului Socialist leton, unul dintre partidele din Centrul Armoniei, Rubkis nu poate candida la alegerile parlamentare sau locale din tara sa, dar o asemenea interdictie nu se aplica candidatilor la Parlamentul European.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.