Partidul pentru Libertate (PVV) al deputatului olandez de extrema-dreapta Geert Wilders a obtinut un scor neasteptat de bun la alegerile europene de joi cu 15,3% din voturi, clasandu-se pe locul al doilea in Olanda, potrivit unui sondaj efectuat la iesirea de la urne, potrivit NewsIn.
Partidul lui Geert Wilders, care a participat pentru prima oara la alegerile pentru Parlamentul European, se impotriveste intrarii Turciei in Uniunea Europeana si denunta o "islamizare catastrofala" a Europei, propunandu-si sa "doboare din interior" Parlamentul de la Strasbourg, unde ar urma sa aiba patru mandate in viitoarea legislatura, conform scorului realizat.

Deputatul, in varsta de 45 de ani, ocupa locul al zecelea pe lista PVV. El nu a ascuns niciodata ca ambitiile sale sunt mai degraba nationale, tintind sa devina premier. Deja a anuntat ca va renunta la fotoliul sau de europarlamentar, in cazul in care ar fi ales prin vot preferential.

In fruntea listei PVV este Barry Madlener, un deputat in varsta de 40 de ani, necunoscut marelui public.

Olanda, care a votat "nu" in proportie de peste 60% la referendumul asupra Constitutiei europene din 2005, a fost, impreuna cu Regatul Unit, prima tara care a votat joi in cadrul alegerilor europene ce se vor desfasura pana duminica in cele 27 de tari ale Uniunii Europene.

Castigator al scrutinului, partidul crestin-democrat CDA al premierului Jan Peter Balkenende totalizeaza 19,6% din voturi, pierzand astfel 4,8 puncte procentuale in raport cu alegerile europene din 2004 (24,4%), potrivit unui sondaj Synovate publicat la inchiderea birourilor de vot la 19.00 GMT (22.00 ora Romaniei). Crestin-democratii obtin cinci locuri in Parlamentul de la Strasbourg, in timp ce in 2004 luau sapte mandate.

Aliatii lor la guvernare, laburistii din PvdA condusi de ministrul de finante Wouter Bos, au suferit o pierdere si mai mare, de 9,7 puncte procentuale, avand 13,9% din voturi fata de 23,6% in 2004. PvdA va trece de la sapte mandate in PE la patru, potrivit sondajului.

Cel de-al treilea partid al coalitiei guvernamentale, micul partid crestin ChristenUnie, se mentine la acelasi nivel, cu 6,5% din voturi si doua mandate.

In 2006, PVV obtinuse noua dintre cele 150 de locuri in Camera inferioara a Parlamentului in prima sa participare la alegerile legislative. De atunci, popularitatea liderului sau cu par blond deschis, care bneficiaza zi si noapte de protectia politiei, din cauza amenintarilor cu moartea pe care le primeste, nu a incetat sa creasca in sondaje.

Geert Wilders este autorul unui film de 17 minute, Fitna, destinat sa demonstreze ceea ce el considera a fi caracterul "fascist" al Coranului, pe care il compara cu "Mein Kampf" al lui Hitler. Guvernul olandez, care se temea de un scandal asemanator cu cel al caricaturilor daneze cu profetul Mahomed, s-a opus difuzarii sale, in martie 2008.

Potrivit sondajelor recente, PVV ar putea deveni cea mai mare formatiune din Parlamentul olandez, cu peste 30 de locuri din 150. Urmatoarele alegeri legislative din Olanda sunt prevazute in 2011.

"Pe masura ce devenim mari, vom aveam mai multa influenta si va fi dificil pentru celelalte partide sa ne excluda pentru a forma o coalitie si pentru a vorbi despre guvern", a declarat deputatul pentru AFP. El este urmarit in justitie pentru incitare la ura si discriminare.

Rata de participare la vot a fost in jur de 40%, apropiata de cea din 2004 (39,1%). Aproape 13 milioane de alegatori inscrisi pe liste au fost chemati sa-i aleaga pe cei 25 de deputati olandezi dintr-un total de 736 de europarlamentari. In Olanda alegatorii au avut de optat intre 289 de candidati care au figurat pe 17 liste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.