Secretarul de stat american Hillary Clinton a cerut miercuri regimului chinez sa publice numele persoanelor ucise, disparute sau arestate in timpul reprimarii manifestatiilor din Piata Tiananmen, din Beijing, in 1989, transmite NewsIn.
"O China care a facut progrese economice enorme si care este in curs sa isi gaseasca locul corect, in prim planul scenei internationale, ar trebui sa examineze deschis paginile intunecate ale trecutului sau si sa publice bilantul celor care au fost ucisi, arestati sau au disparut, pentru a trage lectiile si a pansa ranile", a declarat Clinton intr-un comunicat.

Si Congresul Statelor Unite a cerut marti Chinei sa lanseze o ancheta, sub egida ONU, privind incidentele din Piata Tiananmen si sa elibereze toti detinutii politici aflati inca in arest pentru legaturi cu acele manifestatii.

Camera Reprezentantilor americani a votat in favoarea acestei rezolutii, prin care isi exprima solidaritatea cu victimele din 4 iunie 1989, ucise de fortele de ordine chineze. Rezolutia cere Chinei sa autorizeze "anchete complete si independente privind represiunea din Tianmen, cu ajutor Inaltului comisar ONU pentru drepturile omului si a Comitetului International al Crucii Rosii".

Textul cere Beijingului si sa nu mai "hartuiasca" militantii, printre care semnatarii "Cartei 2008", o petitie care cerea reforme politice.

Aceasta rezolutie risca sa nu fie placul Chinei, care respinge in mod regulat criticile provenite din strainatate privind respectarea drepturilor omului.

Pentru a marca 20 de ani de la aceste revolte inabusite, pe toate continentele, de la Sydney la Londra, trecand prin Paris, Washington sau Hong Kong, vor avea loc ceremonii pentru marcarea evenimentelor, dar in China tacerea ar putea fi tulburata de doar cateva acte izolate, pentru ca disidentii au fost plasati sub supraveghere constanta sau trimisi in locuri izolate. Poate unii se vor imbraca joi in alb, culoarea de doliu, la apelul disidentilor in exil.

Organizatiile pentru drepturile omului au chemat la adunari in fata ambasadelor Chinei, pentru a i se cere Beijingului "o ancheta independenta". Municipalitatea din Beijing a vorbit despre 241 de morti, dar ONG-urile spun ca au fost ucise mii de persoane.

La Washington, fosti participanti la evenimente vor organiza o comemorare in sediul Congresului, urmand ca un discurs sa fie sustinut de un barbat care si-a pierdut picioarele dupa ce a fost zdrobit de un tanc al armatei chineze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.