Multe dintre armele chimice ale Rusiei datand din Razboiul Rece vor fi distruse vineri la o uzina special construita, relateaza Reuters.
Sarin, Soman si gazul neurotoxic mortal VX - toate sunt stocate la o uzina special construita din Urali, la circa 1.800 kilometri est de Moscova. Doua milioane de astfel de arme vor fi neutralizate pana in 2012.

"In conditii meteo favorabile si in zone dens populate, doar un obuz de artilerie plin cu Sarin ar putea ucide mii de oameni", a declarat un colonel rus.

Rusia si inamicul sau din Razboiul Rece, SUA, aveau mai mult de 71.000 de tone de agenti chimici mortali in 1997, mai mult de 90% din totalul stocurilor la nivel mondial. Numai arsenalul rus avea 40.000 de tone.

Statele Unite au contribuit cu mai mult de un miliard de dolari la construirea uzinei din Urali. La deschiderea ceremoniei, fostul senator americam Richard Lugar a reamintit ca, in urma cu noua ani, un maior rus i-a aratat cum un obuz de 85 mm transformat in arma chimica poate incapea intr-o servieta.

"Calea catre pace si prosperitate, atat pentru Rusia, cat si pentru SUA, depinde de cum tratam aceste amenintari reprezentate de arsenalul construit pentru un Al Treilea Razboi Mondial", a subliniat Lugar. "Din fericire, aceasta confruntare nu a venit, dar acum trebuie sa ne asiguram ca respectivele arme nu vor fi niciodata folosite si nu vor cadea in mainile celor care ne-ar face rau noua sau altora", a declarat senatorul.
Rusia nu a spus cat a investit in construirea uzinei, dar se presupune ca a acoperit jumatate din suma. SUA au platit 36%, iar UE si unele dintre statele sale membre au acoperit restul.

Pana in 2003, Rusia distrusese numai 1% din stocurile sale de arme chimice, dar cantitatea a crescut de atunci in mod semnificativ, a declarat ministrul rus al energiei, Viktor Hristenko.

"Astazi ne-am apropiat de pragul distrugerii a 45% dintre armele chimice ale Rusiei, in pofida dificultatilor, Rusia isi va respecta angajamentele asumate", a declarat el, referindu-se la criza economica. In noiembrie 1991, Lugar si fostul senator democrat Sam Nunn au lansat un program care a acordat finantare si expertiza americana pentru a ajuta fosta URSS sa-si distruga armele nucleare, chimice si biologice.

Uzina din Sciucie este cunoscuta in imbaj militar drept unitatea 1027. Conform Conventiei din 1997 privitoare la arme chimice, Moscova si Washingtonul au promis sa-si distruga stocurile de arme chimice pana in 2012. Pana in mai 2009, Rusia distrusese 30, 35%, iar SUA 60,11% din arsenalul de arme chimice, potrivit datelor furnizate de Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.