Candidatura lui Farouk Hasny, ministrul de cultura al Egiptului, la postul de director general al Unesco, se loveste de ostilitatea personalitatilor culturale care, printr-o scrisoare deschisa, cer retragerea candidaturii, simultan cu postarea unei petitii on-line, adresata lui Nicolas Sarkozy.
Nume ca Claude Lanzmann, Bernard-Henri Lévy si Elie Wiesel acuza remarcile cu caracter antisemit ale lui Hasny, a carui candidatura este etichetata ca fiind o "adevarata catastrofa morala".

Acestuia i se reproseaza o remarca destul de dura, facuta in aprilie 2001, dar care, iata, a ramas in memoria multora, cum ca "Israelul nu a contribuit niciodata la istoria civilizatiei, in nicio epoca, de vreme ce nu a facut decat sa-si insuseasca binele altora". Doua luni mai tarziu, Farouk Hasny nu si-a indulcit discursul, atragand si mai multe critici: "Cultura Israelului este o cultura inumana: e o cultura agresiva, rasista, pretentioasa, bazata pe un principiu cat se poate de simplu: sa fure ceea nu-i apartine, pentru a pretinde mai apoi ca i se cuvine".

Intelectualii au lansat un protest public, in cotidianul "Le Monde", preluat imediat de "Corriere della Sera", "Frankfurter Allgemeine Zeitung", "Haaretz", "El Mundo" si "Huffington Post". In acelasi timp, o petitie similara circula pe internet, semnata de 1.300 de persoane, adresata presedintelui Republicii, prin care se cere ca Franta sa ia imediat o pozitie oficiala si diplomatica care sa impiedice candidatura unui antisemit la sefia institutiei Unesco, arata NewsIn.

Semnatarii nu-i gasesc lui Hasny nicio scuza, demonstrand, prin apel la declaratiile acestuia facute in decursul timpului, ca nu este vorba de scapari sau remarci izolate, ci de o atitudine cat se poate de structurala si, prin aceasta, de neiertat.
In 2001, se aminteste in scrisoare, in cotidianul "Ruz Al-Yusuf", Hasny a acuzat evreii de infiltrare in mediile internationale, pentru "a-si raspandi minciunile".

Farouk Hosni nu este demn de a juca rolul conducatorului uneia dintre cele mai importante institutii ale planetei, este un om periculos, "incendiator de spirite", caruia nu trebuie sa i se permita accesul intr-o institutie cu traditie democratica si care este bazata pe toleranta. Mai mult, intelectualii fac apel la presedintele Egiptului, amintindu-i de Naguib Mahfouz, laurat al Nobelului, care a onorat Egipul pe care, acum, Hasny il dezonoreaza.

Raspunsul lui Farouk Hasni, care acum se eschiveaza de trecut, fara insa a se dezice de el, a venit tot in "Le Monde", unde acesta isi prezinta candidatura umil, ca pe cea "a unui pictor care si-a dedicat intreaga viata profesionala actiunii si culturii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.