In atmosfera de suspiciune generata de acuzatiile de frauda lansate de marii invinsi ai alegerilor prezidentiale din Iran, candidatii pentru turul secund al scrutinului, cel mai indecis si mai crucial din istoria Republicii Islamice, au intrat ieri in campanie electorala.

Peste cateva zile, cei circa 47 milioane de alegatori vor opta intre moderatul Akbar Hachemi Rafsandjani, fost presedinte, Mahmud Ahmadinejad, primarul Teheranului, care militeaza pentru respectarea stricta a regulilor islamice si revolutionare, si absenteism. Va fi o alegere care va marca drumul Iranului pentru urmatorii patru ani.

Pentru ca cel ales va trebui sa faca fata nu doar problemelor interne, dar in special ostilitatii unei comunitati internationale care, cu mici exceptii, o suspecteaza de ambitii nucleare. Pana atunci, votul de vineri se va derula sub spectrul fraudei electorale ce planeaza din cauza senzatiei provocate de victoria lui Ahmadinejad.

Insarcinat cu organizarea scrutinului, Ministerul de Interne a avertizat in legatura cu riscul unei manipulari mult mai importante decat la primul tur, din partea "anumitor persoane gata la orice pentru a ramane la putere". In zilele care au precedat votul, a precizat sursa citata, membri ai anumitor institutii au incercat, animati de setea de putere, sa orchestreze alegerile.

"Totul se poate repeta, dar mai intens", a spus purtatorul de cuvant al ministerului vizat. Institutiile vizate sunt, in opinia acuzatorilor, Consiliul gardienilor, o structura ultraconservatoare ce supervizeaza alegerile, si fortele armate. In tentativa de a calma spiritele, Consiliul gardienilor a ordonat o renumarare partiala a voturilor exprimate. Concluzia fiind ca nu au existat nereguli si ca turul secund va avea loc la data stabilita. Intre timp, Washingtonul nu a incetat sa critice alegerile, secretarul de stat Condoleezza Rice declarand ca "aparenta alegerilor nu poate ascunde adevaratul chip al statului tehnocrat iranian".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.