Hezbollahul libanez spune ca sunt "fabulatii" dezvaluirile saptamanalului german Der Spiegel potrivit carora fortele speciale ale acestei miscari ar fi implicate in asasinarea fostului premier libanez Rafic Hairiri, informeaza AFP.

"Sunt fabulatii care au ca obiectiv influentarea campaniei electorale (pentru alegerile legislative din 7 iunie) si pentru a face uitate informatiile despre dezmembrarea unor retele de spionaj care lucrau in contul Israelului", a declarat intr-un comunicat biroul de presa al Hezbollah, citat de NewsIn.

"A publica astfel de informatii si a le atribui unor surse apropiate Tribunalului Special pentru Liban stirbeste credibilitatea aceastui tribunal caruia ii cerem sa actioneze cu fermitate pentru a-i demasca pe autorii acestor minciuni", spune miscarea siita libaneza.

"Nu este pentru prima data cand ziarele recurg la acest gen de fabulatii", adauga comunicatul, care enumera media occidentale, egiptene si din Golf.

Alegerile legilsative din 7 iunie ar putea fi castigate de puternica miscare siita, aliata a Siriei si a Iranului, dar aflata pe lista neagra a Statelor Unite.

Curentul lui Saad Hariri, fiul premierului asasinat si unul dintre principalii lideri ai majoritatii parlamentare antisiriene, a refuzat sa comenteze informatiile publicate de saptamanalul german.

Potrivit Der Spiegel, comisia de ancheta inarcinata sa faca lumina asupra asasinarii fostului premier libanez Rafic Hariri se orienteaza acum spre o pista care duce la miscarea siita Hazbollah.

Citand informatii obtinute din "surse apropiate Tribunalului (special pentru Liban, TSL) si verificate prin consultarea unor documente interne", Der Spiegel scrie ca "investigatiile intense intreprinse in Liban indica, toate, o noua concluzie: nu sunt sirienii, ci fortele speciale ale organizatiei siite libaneze Hezbollah care au planificat si executat" atentatul ce a costat viata lui Rafic Hariri la 14 februarie 2005.

Solicitat cu o reactie, dupa publicarea acestei anchete, biroul procurorului TSL a spus ca "nu comenteaza chestiuni legate de aspectele tehnice ale anchetei".

"Nu stim de unde a iesit aceasta poveste", a spus o purtatoare de cuvant a tribunalului.

Der Spiegel afirma ca procurorul insarcinat cu ancheta, canadianul Daniel Bellemare, si ceilalti judecatori de la TSL incearca, dupa toate aparentele, sa tina secrete informatiile care le-ar fi fost transmise in urma cu circa o luna.

In prezent niciun suspect nu este detinut in cadrul anchetei TSL, care a ordonat la 29 aprilie eliberarea a patru generali libanezi arestati din 2005 in legatura cu asasinarea lui Rafic Hariri. Cei patru generali libanezi au fost pusi in libertate la cererea lui Bellemare, din "lipsa unor elemente doveditoare suficiente".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.