Fostul lider sud-coreean Roh Moo-hyun, a carui imagine a fost afectata in ultimele saptamani de presupus sa implicare intr-un scandat de coruptie in timpul mandatului sau, pare sa se fi sinucis in muntii din apropiere de locuinta sa, sambata, a declarat un consilier citat de Reuters.
Presa locala a citat un bilet lasat de Roh, care pare sa confirme intentia acestuia de a se sinucide. El ar fi cerut ca trupul sa ii fie incinerat si ar fi scris ca, in viata, ar fi reprezentat o povara.

Posibila sinucidere ar putea genera un val de compasiune in randul opiniei publice fata de opozantii succesorului acestuia, presedintele conservator Lee Myung-bak, ale carui politici dure au reprezentant opusul abordarii lui Roh in domenii-cheie, precum relatiile cu Phenianul si sindicatele.

"Fostul presedinte Roh si-a parasit locuinta la 5.45 dimineanta vineri, 23.45 ora Romaniei, iar in timpul unei plimbari in muntii Ponghwa se pare ca ar fi sarit de pe o stanca, in jurul orei 6.40 a.m, 00.40 ora Romaniei", a declarat Moon Jae-in, fost sef al administratiei prezidentiale in timpul mandatului lui Roh, intr-un comunicat citit la televiziunea nationala.

Fostul avocat pentru drepturile omului in varsta de 62 de ani, al carui mandat de cinci ani s-a incheiat in februarie 2008, a fost vizat in ultimele saptamani de o ancheta de coruptie, dupa ce un producator bogat de pantofi a marturisit ca a mituit zeci de oficiali si politicieni, inclusiv pe sotia lui Roh atunci cand aceasta era Prima Doamna.

"Este intr-adevar un eveniment incredibil, lamentabil si foarte trist", a declarat Lee intr-un comunicat dat publicitatii de Presedintie.

Un oficial de la spitalul universitar Busan, unde a fost internat Roh, a declarat ca fostul presedinte a murit in urma ranilor grave la cap. Potrivit agentiei de presa Yonhap, Roh a cazut circa 20-30 de metri, de pe Stanca Bufnitei.

Un oficial din serviciile medicale a declarat ca Roh a fost dus la un spital local inainte de a fi transferat la Busan, unde, cand a ajuns, nu mai prezenta semne vinale. Decesul a fost pronuntat in jurul orei locale 8.30 (2.30 ora Romaniei).

Un ofiter de politiei din South Gyeongsang a declarat ca politia ancheteaza circumstantele mortii lui Roh.

Fostul presedinte, castigator neasteptat al alegerilor din 2002, a continuat multe dintre politicile predecesorului sau liberal si laureat al Premiului Nobel pentru pace Kim Dae-jung, inclusiv cele privind Coreea de Nord, careia i-a oferit ajutor neconditionat.

Pana la sfarsitul mandatului, el si multe dintre politicile sale devenisera foarte nepopulare. Lee a castigat alegerile prezidentiale promitand ca va renunta la programele guvernelor precedente, de stanga, inclusiv la a fi atat de generos cu Phenianul, daca acesta nu va pune capat programului sau de armament nuclear.

In timp ce Roh a fost al doilea lider sud-coreean care a participat la un summit cu omologul sau nord-coreean, relatiile dintre cele doua Corei s-au deteriorat semnificativ in ultimele 15 luni, de la venirea la putere a lui Roh, iar Phenianul anunta ca intentioneaza sa desfasoare un al doilea test nuclear.

Lee, fost om de afaceri, a promis si sa adopte o pozitie mult mai dura fata de sindicate, care, impreuna cu opozitia parlamentara, incearca sa blocheze reformele privind piata muncii pe care Guvernul incearca sa le implementeze. Presedintele afirma ca reformele vizeaza sa permita flexibilitatea necesara pentru a face fata crizei economice, in timp ce sindicatele considera ca le submineaza puterea.

"Decesul va alimenta, probabil, simpatia pentru partidele liberale, afectand sustinerea pentru actualul guvern conservator", considera Choi Jin, seful Institutului pentru conducere prezidentiala. El a precizat si ca ar putea determina sindicatele sa intensifice protestele impotriva guvernului.

Chiar si singurul motiv pentru care Roh a fost admirat, faptul ca a condus un guvern curat, a fost patat grav atunci cand a fost audiat de procurori luna trecuta in legatura cu presupusa sa implicare intr-un scandal de coruptie. Roh s-a plans ca prezenta masiva a presei in urma acestor presupuse acuzatii de coruptie l-au transformat intr-un prizonier in locuinta sa din orasul sau natal.

Yonhap a publicat fragmente dintr-o scrisoare care ar fi fost gasita in computerul sau si care facea referire la presiunea enorma la care era supus si la sentimentul ca reputatia sa a fost distrusa. "Nu imi pot imagina agoniile nenumarate care ma asteapta (...) Restul vietii mele ar reprezenta doar o povara pentru altii. Nu pot face nimic pentru ca nu sunt sanatos. Nu pot citi cati si nici nu pot scrie", a spus fostul presedinte.

"Nu fiti prea tristi. Nu fac viata si moartea parte din natura? Sa nu va para rau. Sa nu invinovatiti pe nimeni. Aceasta este soarta. Va rog sa ma incinerati. Si va rog sa lasati o piatra mica de mormant in apropiere de casa mea. M-am gandit indelung la acest lucru", a mai scris acesta.

Roh a recunoscut ca sotia sa a luat bani - suma care s-ar ridica la sase milioane de dolari - de la un om de afaceri local si si-a cerut scuze publice. El a precizat, insa, ca nu a stiut la momentul respectiv.

Potrivit presei locale, fosta Prima Doamna urmeaza sa fie chemata din nou la audieri in acest dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.