Rusia si UE si-au aratat divergenetele vineri, la summitul lor, pe teme diverse, de la securitatea energetica la Parteneriatul Estic cu tari foste sovietice, relateaza AFP.
Summitul, care are loc in Extremul Orient rus, urmarea sa mai diminuieze tensiunile legate de razboiul din Georgia si criza gazului din ianuarie.

"UE considera Rusia drept un partener strategic. Este necesar sa se actioneze pentru ca acest lucru sa devina o realitate si sa nu ramanem doar la declararea intentiei", a spus liderul ceh Vaclav Klaus, care ii reprezinta pe Cei 27.

Conform NewsIn, in pofida complimentelor, fiecare a ramas pe pozitie. Pe tema energiei, subiect ultrasensibil, liderul rus Dmitri Medvedev nu a exclus un nou razboi al gazului ruso-ucrainean si a respins orice responsabilitate a Moscovei. "Avem indoieli legate de capacitatea de plata a Ucrainei" pentru gazul rusesc, a spus el.

Acest gen de conflicte financiare a dus deja la mai multe crize cu consecinte pentru Europa, privata astfel timp de doua saptamani de gazul rusesc ce trece prin Ucraina.

"Rusia nu va da nicio garantie ca nu va mai avea loc o criza. La ce bun? Cel care plateste da garantiile!", a spus Medvedev.

"In aceasta siuatie, suntem dispusi sa ajutam statul ucrainean, dar am dori ca UE sa asigure o parte semnificativa a acestei activitati", a adaugat el.

Cu privire la mijloacele de garantare a securitatii energetice, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a insistat pentru ca noile masuri ce trebuie luate sa se bazeze pe Carta pentru Energie. "Nu trebuie sa respingem acorduri care exista de ani de zile. Suntem dispusi sa examinam propunerile Rusiei, dar construind pe acordurile existente", a spus el.

Liderul rus Dmitri Medvedev spusese ca "Rusia nu participa si nu are intentia sa participe" la Carta pentru energie.

Carta a fost adoptata in 1991 de 51 de state, la iesirea din Razboiul Rece, in vederea facilitarii cooperarii in domeniul energetic cu tarile dn Europa de Est si fosta URSS.

Tratatul privitor la Carta, semnat din 1994 de 49 de tari si UE si care nu a fost ratificat de Rusia, vizeaza ameliorarea securitatatii aprovizionarilor energetice si optimizarea productiei, transportul si distribuirea de energie.

Medvedev nu a facut un msiter nici din iritarea sa fata de Parteneriatul Estic lansat de UE cu sase state din fosta URSS - printre care Belarus, Ucraina,. R. Moldova - si pe care Moscova il consider o ingerinta in sfera sa de influenta. "Orice parteneriat este mai bun decat un conflict, dar suntem nemultumiti pentru ca unele state incearca sa foloseasca aceasta structura ca un parteneriat impotriva Rusiei", a spus Medvedev, alaturi de liderii UE, la Habarovsk.

"Nu am vrea ca Pateneriatul Estic sa se transforme intr-un parteneriat impotriva Rusiei", a subliniat Medvedev.

Bazandu-se pe hidrocarburii sai si trecutul de superputere sovietica, Moscova este decisa sa-si apere rangul mondial..

Invitandu-si oaspetii, in apropierea frontierei cu China, Medvedev nu si-a ascuns intentiile: "Ei trebuie sa aprecieze maretia Rusiei", a spus el, in fata unor studenti.

Poate ca Rusia are si un alt mesaj: ea are in vedere si alte parteneriate strategice, cum ar fi cel cu China, spre care se poate orienta daca Europa o dezamageste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.