Alegerile prezidentiale de miercuri reprezinta un test serios pentru societatea moldoveneasca si se poate solda cu un blocaj institutional periculos in cazul nealegerii sefului statului, ce poate fi depasit doar prin institutionalizarea unui dialog real putere-opozitie, spune analistul Igor Botan.
Analistul politic Igor Botan, directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa ADEPT, scrie intr-o analiza publicata marti ca polarizarea clasei politice moldovene si divizarea societatii ridica bariere suplimentare pe calea stabilirii noii configuratii de personal in organele puterii de stat ca urmare a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. Astfel, la o luna si jumatate de la evenimentele din 7 aprilie nu exista nici un fel de dialog politic, lucru care se poate solda cu un blocaj institutional extrem de periculos - nealegerea sefului statului cu 3/5 din voturile parlamentarilor alesi, este de parere Igor Botan.

Potrivit analistului, citat de NewsIn, toti actorii politici moldoveni si majoritatea cetatenilor inteleg perfect pericolul blocajului institutional, care poate surveni in cateva saptamani, agravand si mai mult efectele plierii crizei politice pe cea economico-financiara. In pofida acestei intelegeri, singura posibilitate de evitare a blocajului este perceputa drept una eminamente "coruptionala".

O astfel de concluzie a fost trasa dupa declaratiile seful statului care au urmat imediat dupa incheierea votarii la 5 aprilie si care au precedat revolta ce a izbucnit doua zile mai tarziu. Vladimir Voronin mentionase ca nu va negocia cu opozitia, adica cu liderii care reprezinta institutiile opozitiei, ci cu deputatii ajunsi in Parlament pe listele formatiunilor de opozitie. Din acel moment, presa care simpatizeaza cu opozitia vorbeste despre "votul de aur", pe care vreun "tradator" dintre deputatii de opozitie ar putea sa-l dea in favoarea candidatului comunist la functia de sef al statului, fie in schimbul unor eventuale recompensari cu bani sau functii publice, fie pentru a i se clasa dosarele penale, deschise din abundenta unor deputati din opozitie.

In aceste circumstante, fiind indemnata de catre institutiile europene si reprezentantii acesteia sa se angajeze intr-un dialog politic cu puterea pentru depasirea crizei politice, opozitia este in dilema deoarece, in calitatea de presedinte al Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin a declarat clar si raspicat ca nu are ce discuta cu partidele de opozitie, iar in calitatea sa de presedinte al Republicii Moldova, in special dupa intalnirile cu demnitarii europeni, acelasi Vladimir Voronin indemna opozitia sa participe la dialogul politic. Nu este o dilema falsa, scrie analistul, dat fiind faptul ca si dupa indemnurile sefului statului la dialog politic, propaganda PCRM continua sa asocieze liderii opozitiei cu "cainii turbati" si "dusmanii statalitatii".

Comportamentul PCRM sugereaza ca acesta nu se teme de alegerile anticipate, ba chiar si le doreste. De ce s-ar teme, daca Rusia si-a exprimat clar suportul pentru PCRM, iar UE demonstreaza un comportament de evitare a amenintarii sau pedepsirii guvernarii de la Chisinau pentru derapaje anti-democratice? se intreaba directorul ADEPT Astfel, PCRM face aluzii ca nu va renunta la metodele sale electorale si ca ar putea chiar obtine o majoritatea constitutionala la parlamentarele anticipate. Numai ca socoteala de acasa nu intotdeauna se potriveste cu cea din targ, noteaza Igor Botan. Potrivit lui, cea mai puternica parghie din dotarea formatiunilor parlamentare este boicotul si amenintarea cu blocarea procedurii de alegere a presedintelui tarii - toate cele patru tentative de alegere a sefului statului, incepand cu anul 2000, au fost marcate de aplicarea blocajului.

La alegerile prezidentiale din decembrie 2000, blocarea alegerilor s-a soldat cu dizolvarea Parlamentului incapabil de consens si anuntarea alegerilor parlamentare anticipate. Acum, in ajunul alegerilor prezidentiale din 20 mai 2009, toate componentele opozitiei parlamentare, insumand 41 de deputati, anunta ca vor boicota alegerile, blocarea procedurii alegerii sefului statului depinzand de tradarea "patriotica" a unuia sau catorva deputati de opozitie.

Botan apreciaza ca actuala criza politica pe care o traverseaza Republica Moldova este efectul explicit al comportamentului PCRM, care, atunci cand ii convine, apeleaza la consens, cum a fost in 2005, iar cand consensul nu-i convine renunta ostentativ la acesta.
Neincrederea unui segment masiv de cetateni si a opozitiei in PCRM este amplificata de metodele pe care le-a utilizat acesta pentru consolidarea puterii in afara consensului politic - hartuirea opozitiei, spalarea creierilor cetatenilor prin intermediul media-holding-ului, utilizarea masiva a resurselor administrative prin intermediul "verticalei puterii" etc.

Igor Botan spune ca in conditiile adancirii crizei economice se impune depasirea cat mai urgenta a crizei politice si evitarea blocajelor institutionale. Faptul ca Republica Moldova nu este un stat "autosuficient", adica nu-si poate permite sa devina o autarhie, fiind dependenta de suportul international, va obliga principalele forte sa accepte dialogul politic, considera analistul.

Totusi, dialogul politic nu se poate reduce doar la deblocarea procedurii de alegere a sefului statului, intrucat aceasta din urma nu va inlatura polarizarea spectrului politic si divizarea societatii. "Chiar daca se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, aceasta nu ar trebui sa insemne inutilitatea dialogului politic. Alegerile anticipate vor insemna doar punerea pe umerii alegatorilor si a bugetului public a rezolvarii unor probleme pe care nu le-au putut solutiona politicienii. Insa trebuie sa se aiba in vedere ca nu exista niciun fel de garantii ca alegerile anticipate nu se vor solda cu un nou blocaj. De asemenea, trebuie sa se aiba in vedere norma constitutionala care permite o singura dizolvare a Parlamentului pe parcursul unui an de zile", noteaza expertul.

Potrivit lui Botan, dialogul politic va trebui sa acopere o gama larga de subiecte care se regasesc atat in Planul de actiuni UE-Moldova, cat si in Strategia nationala de dezvoltare, punandu-le in prim-plan pe cele mai sensibile, pentru care sunt importante garantii inclusiv din partea partenerilor internationali ai Republicii Moldova, care o pot ajuta la iesirea din criza economica.

Situatia de mentinere a polarizarii politice si a divizarii sociale este periculoasa prin faptul ca evitarea blocajului institutional este perceput de catre opozitia institutionalizata si cei care au votat-o drept "tradare", dar fiind faptul ca PCRM este perceput ca un partid care: falsifica alegerile; triseaza in relatiile cu partenerii interni si externi cu care ajunge la consens; minte cetatenii despre starea de lucruri in societate prin intermediul media-holding-ului; practica coruptia politica (cumpararea "votului de aur"), iar toate aceste lucruri se fac cu scopul de a se mentine la guvernare pentru "imbogatirea clanului".

Astfel, legitimitatea si asa precara a guvernarii PCRM va fi subminata de solutia coruptionala a deblocarii procedurii de alegere a sefului statului. In definitiv, utilitatea tradarii patriotice pentru PCRM va fi insotita de dispretul public fata de tradatori, lucru care va adanci clivajele din societate, mai noteaza analistul politic Igor Botan, directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa ADEPT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.