James Gray, consulul general al SUA la Bucuresti, a declarat ca nu s-ar aventura sa ofere un termen pentru eliminarea vizelor americane pentru romani, dar a asigurat ca sustine initiativa MAE privind consilierea romanilor privind pasii tehnici pentru obtinerea vizelor.
Dupa vizita recenta a ministrului de externe Cristian Diaconescu in SUA, problematica eliminarii vizelor SUA pentru romani a revenit in atentia opiniei publice. Seful diplomatiei romane s-a aratat foarte optimist in legatura cu includerea Romaniei in programul Visa Waiver, subliniind ca singurul impediment pentru Romania ar fi in acest moment rata mare de refuz. El a evaluat ca eliminarea vizelor s-ar putea realiza pana la sfarsitul anului, comenteaza NewsIn.

Consulul general al Statelor Unite la Bucuresti, James Gray, atrage insa atentia ca eliminarea vizelor presupune o serie intreaga de masuri. "Desemnarea oricarei tari drept candidata pentru includerea in programul Visa Waiver nu este un proces de scurta durata, ci unul care presupune adoptarea unei varietati de masuri", a aratat Gray.

Mai exact, intrebat daca singura problema pentru includerea Romaniei in Visa Waiver este rata mare de refuz a cererilor de viza, consulul general a indicat o declaratie a lui Marc Frey, director al Programului Visa Waiver din cadrul Departamentului de Securitate Interna (DHS), care spunea ca "numeroase cerinte pentru includerea in programul Visa Waiver, precum raportarea imediata a pasapoartelor pierdute si furate catre Interpol, sunt in concordanta cu bunele practici internationale si sunt specificate si in Declaratia semnata la 3 noiembrie 2008 de SUA si Romania".

Totodata, Marc Frey sublinia ca DHS apreciaza progresele facute de Romania in multe privinte, inclusiv recenta introducere a pasapoartelor electronice, pastrandu-si si pe viitor angajamentul de a lucra alaturi de Romania pentru implementarea Declaratiei si monitorizand evolutiile legate de indeplinirea criteriilor pentru includerea in programul Visa Waiver.

Rugat sa faca o estimare a termenului pana la care Romania ar putea intra in Visa Waiver, asa cum a facut si ministrul de externe Cristian Diaconescu, consulul general James Gray a fost evaziv. "In acest moment, nu m-as aventura sa ofer un termen", a raspuns el. Totodata, consulul a facut din nou referire la ceea ce spunea oficialul DHS Marc Frey pentru a atrage atentia asupra faptului ca din iulie pragul ratei de refuz va fi coborat din nou de la 10% la 3%, ingreunand si mai mult includerea Romaniei in program. "Din pacate, incapacitatea statutara a DHS de a creste rata de refuz peste 3% va face si mai dificila calificarea unor tari ca Romania pentru includerea in Visa Waiver", declara Marc Frey, potrivit NewsIn.

In ceea ce priveste initiativa Ministerului roman de Externe de a gasi modalitati prin care sa ii ajute pe romani in procesul de obtinere a unei vize pentru SUA, consulul James Gray a evaluat pozitiv demersul. "Ii incurajam pe romani sa viziteze SUA si as vrea sa subliniez faptul ca in anul fiscal precedent peste 75% dintre romanii care au solicitat o viza temporara au fost acceptati. Deja oferim instructiuni detaliate privind completarea formularelor pentru viza pe pagina www.usembassy.ro, dar incurajam orice eforturi care pot imbunatati rezultatele si discutam despre acest lucru cu Ministerul Afacerilor Externe", a spus consulul general american.

Potrivit legislatiei SUA, o tara poate fi scutita de obligativitatea vizelor de calatorie, daca au fost respinsi mai putin de 10% (dupa 30 iunie, 3%) dintre cetatenii respectivei tari care au solicitat o viza pentru Statele Unite. In afara acestui criteriu esential, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.

Programul Visa Waiver permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri si turistice, fara a necesita viza.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.