Consulul general al SUA, James Gray, la Bucuresti spune ca intrarea Romaniei in Visa Waiver va fi si mai dificila incepand cu 1 iulie, cand plafonul ratei de refuz in care trebuie sa se incadreze tara noastra va fi de 3%, fata de 10% in prezent.
La o zi dupa ce ministrul de externe Cristian Diaconescu vorbise in termeni foarte optimisti despre includerea Romaniei in Visa Waiver, consulul James Gray a reamintit ca din iulie plafonul in care trebuie sa se incadreze statele dornice sa intre in Visa Waiwer va fi de 3%, fata de 10% cat este in prezent. Or Romania a avut o rata de refuz de 25% in 2008.

"Intr-o nota optimista, trebuie sa recunoastem ca 75% dintre romanii care au solicitat o viza de vizitator in anul fiscal 2008 au indeplinit conditiile necesare si ca rata de refuz de 25% corespunzatoare anului fiscal 2008 a reprezentat un progres fata de rata de refuz de 33% din anul fiscal 2007", a declarat consulul Gray, potrivit NewsIn.

"Cu toate acestea, incepand cu data de 1 iulie, plafonul ratei de refuz prevazut de Programul Visa Waiver va scadea de la 10%, cat este in prezent, la maxim 3%, ceea ce reprezinta o diferenta semnificativa"
, a reamintit el.

Consulul a facut trimitere la o declaratia directorului Visa Waiver, Mark Frey, care spunea ca modificarea ratei de refuze va face si mai dificila accederea unor tari ca Romania in progam.

"Din pacate, incapacitatea statutara a DHS (Departamentul pentru Securitate Interna - n.red.) de a creste rata de refuz peste 3% va face si mai dificila calificarea unor tari ca Romania pentru includerea in Visa Waiver. Chiar daca includerea in Visa Waiver nu va fi un proces pe termen scurt, DHS incurajeaza Romania sa continue eforturile pentru a indeplini criteriile pentru intrarea in program si salutam dialogul constructiv pe care il avem pe aceasta tema", sustine Mark Frey.

Oficialul american mai declara la acea data ca "numeroase cerinte pentru includerea in Programul Visa Waiver, precum raportarea imediata a pasapoartelor pierdute si furate catre Interpol, sunt in concordanta cu bunele practici internationale si sunt specificate si in declaratia semnata de SUA si Romania la 3 noiembrie 2008". "Departamentul pentru Securitate Interna apreciaza progresele facute de Romania in multe aspecte, inclusiv recenta introducere a pasapoartelor electronice. DHS isi pastreaza si pe viitor angajamentul de a lucra alaturi de Romania pentru implementarea Declaratiei si monitorizeaza evolutiile legate de indeplinirea criteriilor pentru includerea in Programul Visa Waiver", mai declara directorul programului.

Cristian Diaconescu, ministrul afacerilor externe roman, care s-a aflat saptamana trecuta intr- o vizita in SUA, a vorbit in termeni foarte optimisti despre includerea Romaniei in Visa Waiver. "Doresc sa subliniez faptul ca progresele certe in acest domeniu sunt recunoscute (de catre SUA - n.r.) si in acest moment nu mai avem de indeplinit decat o serie de criterii tehnice de acces in programul american in scutire de vize, mai ales in ceea ce priveste scaderea ratei de refuz, undeva sub 10%", a spus ministrul facand referire si la faptul ca Romania a ajuns in 2008 la o rata de refuz de 25%, dupa ce in 2007 aceasta era de 37%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.