Eurodeputatii au decis miercuri sa amane votarea unor reguli care extind concediul minim de maternitate in UE si care introduc norme ce sustin si tatii ce se vor ocupa de cresterea copiilor in primele luni. Europarlamentarii socialisti considera necesara extinderea concediului minim de maternitate in UE.
Membrii Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen din Parlamentul European, urmau sa supuna la vot, miercuri raportul eurodeputatei socialiste Edite Estrela pentru extinderea concediului de maternitate pentru mamele din statele membre Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat al europarlamentarului PSD, Victor Bostinaru.

Insa, ca urmare a unui amendament oral propus de grupul politic PPE (Partidul Popular European), plenul PE a votat cu 347 voturi pentru, 256 impotriva si 10 abtineri retransmiterea raportului Estrela la comisia PE.

Comisia Europeana prezentase in octombrie un set de reguli care mareau perioada concediului de maternitate in cele 27 de state membre de la 14 la 18 saptamani, iar in aprilie, Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de gen din Parlamentul European a votat extinderea acestei perioade la 20 de saptamani, potrivit EUobserver.

Cat de necesata este extinderea concediului minim de maternitate in UE?

Conform statisticilor Comisiei Europene, in prezent durata concediilor de maternitate in statele membre variaza de la 14, in Germania la 52, in Marea Britanie si 58 de saptamani in Bulgaria. Astfel, Comisia PE pentru Drepturile femeii si egalitatea de gen a propus saptamana trecuta cresterea duratei minime a concediului de maternitate la 20 de saptamani.

Eurodeputata portugheza, Edite Estrela din Grupul Socialist din Parlamentul European, s-a declarat in favoarea cresterii duratei minime a concediului de maternitate, afirmand ca 20 de saptamani reprezinta „o perioada minima necesara pentru refacerea dupa nastere, consolidarea legaturii dintre copil si mama si pentru incurajarea alaptarii in primele luni de viata ale copilului".

Totodata, tinand cont de contextul demografic curent al UE, „caracterizat de o rata scazuta a natalitatii", extinderea concediului de maternitate si a masurilor pentru echilibrarea vietii personale cu cea profesionala „ar trebui, de asemenea, considerate un stimul pentru cresterea natalitatii", a spus doamna Estrela, potrivit unui comunicat de pe site-ul PE.

Raportul doamnei Estrela propune totodata minim doua saptamani pentru concediul de paternitate. „Dreptul la concediu de paternitate este extrem de important pentru echilibrarea vietilor personale si carierelor parintilor si pentru impartirea responsabilitatilor familiale intre barbat si femeie [...] Concediul de paternitate ar trebui sa incurajeze implicarea tatalui in viata copilului, inca din primele zile ale vietii, intrucat este foarte important pentru sanatatea psihica si fizica a copilului", a declarat dansa.

Pe de alta parte, au existat multe voci care s-au opus unui astfel de prevederi. De exemplu, europarlementarul slovac, Edit Bauer asociaza extinderea concediului de maternitate cu scaderea numarului femeilor angajate. „In unele tari, precum Germania, concediul de maternitate este platit de angajator. Datorita problemelor economice actuale, aceste tari sunt impotriva prelungirii acestuia". Din aceasta cauza, noua propunere „ar putea influenta negativ numarul femeilor tinere angajate", a continuat Bauer. Tot acesta s-a declarat impotriva abordarii problemei tatilor in cadrul acestui raport. „Directiva pune accentul in special pe sanatatea si securitatea femeilor gravide si a celor care alapteaza. In opinia mea, concediul de paternitate nu ar trebui mentionat aici. Bineinteles ca trebuie sa gasim o modalitate pentru a echilibra viata personala cu cea profesionala si responsabilitatile familiale - dar nu in aceasta directiva", a adaugat ea.

‘Dreapta Europeana blocheaza prelungirea concediului maternal pe teritoriul UE’


Pentru socialistii europeni problema concediului maternal este o prioritate in discutiile din cadrul sedintelor legislative. De aceea, au numit partidele de dreapta din PE “anarhice” pentru ca au blocat legea, conform unui comunicat al Partidului European Socialist (PES).

“Dreapta europeana si-a aratat adevarata fata, votand impotriva bunastarii a milioane de femei care doresc sa se poata imparti intre familie si cariera”, a declarat liderul PES, Martin Schulz.

Si europarlamentarul PSD, Victor Bostinaru a aratat ca raportul socialistei portugheze a fost indelung discutat in ultima perioada, iar solutiile au fost identificate cu implicarea membrilor tuturor grupurilor politice din Parlamentul European. „Contrar intereselor a sute de milioane de femei si impotriva principiilor asumate de a sustine amendamentele de compromis, astazi, la cererea PPE, s-a votat amanarea dezbaterii acestui raport”, a declarat el, blocand astfel posibilitatea prelungirii concediului maternal.

De asemenea „amanarea votului presupune reluarea negocierilor de catre viitorul Parlament European si risipirea oricaror sanse de a ameliora conditiile de munca si concediu ale mamelor in Uniunea Europeana si asta in conditiile actualei crize economice” a mai adaugat Bostinaru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.