De teama ca populatia sa nu fie intoxicata cu idei anticomuniste, oficialitatile chineze exercita o cenzura draconica asupra Internetului. Pentru a combate dusmanii nevazuti, conducerea de la Beijing a mai adoptat o masura: crearea unei armate secrete de "web-comentatori".

Considerat cel mai mare inamic potential al Partidului Comunist, Internetul da din nou batai de cap autoritatilor de la Beijing. Un val de critici la adresa coruptiei generalizate, aparut recent pe net pe forumuri si liste de discutii, a determinat oficialitatile chineze sa recruteze o armata secreta de "web-comentatori".

Anonimi sau sub identitati false, acesti activisti virtuali au sarcina de a intra in spatiul interactiv de pe Internet, pentru a dirija si a abate discutiile de la subiecte considerate sensibile din punct de vedere politic. "In epoca informatiei si a Internetului, este extrem de important sa preluam initiativa asupra opiniilor formulate pe net", a declarat adjunctul directorului departamentului de propaganda din orasul Suqian, citat de "The Guardian". In acest oras, sustine publicatia, o echipa formata din 20 de astfel de comentatori actioneaza deja inca din aprilie.

Cadre de nadejde

Provenind din departamentele de propaganda si politie ale administratiei locale, cei care doresc sa participe la acest program trebuie sa cunoasca foarte bine politica promovata de guvern, sa stie teorie politica si sa inteleaga tehnologia si structura Internetului. Candidatii admisi participa la cursuri de teorie marxista, tehnici de propaganda si, de asemenea, sint informati asupra ultimelor evolutii in dezvoltarea Internetului.

Monitorizare la singe

Noua initiativa a autoritatilor de la Beijing marcheaza o schimbare de strategie in lupta impotriva "dusmanului" din spatiul virtual. Pina acum, politia Internetului se concentra exclusiv asupra cenzurii si monitorizarii.

Echipe speciale monitorizeaza website-urile si e-mail-urile, iar pentru a preveni accesul la informatii considerate periculoase s-au instituit controale riguroase asupra nodurilor de retea care conecteaza utilizatorii chinezi la Internet. Portaluri chineze precum "Sina.com" si "Sohu.com" sint supravegheate cu maxima atentie si sint inlaturate, aproape instantaneu, orice comentarii politice considerate subversive.

Banii sint totul

Gigantii americani Microsoft, Google si Yahoo au cedat solicitarilor Beijingului de a introduce masuri de cenzura. Pentru a intra pe piata chineza, evaluata la zeci de miliarde de dolari, companiile Google si Yahoo blocheaza voluntar cautarea unor subiecte considerate sensibile de catre Partidul Comunist.

De asemenea, utilizatorii noului portal web in limba chineza lansat de Microsoft si o companie controlata de guvernul chinez au accesul restrictionat la orice cautare cu termenii "democratie", "libertate" sau "drepturile omului".

Autoritatile chineze au inchis, anul trecut, peste 12.570 de Internet cafe-uri. Toate cele circa 110.000 de Internet cafe-uri din China trebuie sa foloseasca un software special care interzice accesul la o serie de website-uri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.