Autoritatile sanitare americane se mobilizeaza pentru a pune la punct un vaccin impotriva noului virus al gripei porcine, lansandu-se intr-o cursa contra cronometru pentru a combate pericolul iminent al unei pandemii

Presedintele Barack Obama a cerut deblocarea unor fonduri de urgenta de 1,5 miliarde de dolari Congresului. "Aceste fonduri vor garanta faptul ca vom avea un stoc suficient de vaccinuri", a explicat acesta saptamana trecuta.

Ministrul sanatatii, Kathleen Sibelius, a dat asigurari ca laboratoarele lucreaza la capacitati maxime si ca procedul de producere a unui vaccin "merge mai repede ca niciodata". Noile tehnologii permit reducerea perioadei de productie la jumatate sau chiar mai putin - patru sau sase luni - fata de metoda traditionala, care consta in folosirea oualor pentru incubare.

Dar chiar si cu toate eforturile laboratoarelor, un vaccin nu va fi gata inainte de luna septembrie, a avertizat Anne Schuchat, responsabil din centrul federal pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC), audiata in Comisia pentru securitate interna din Senat.

"Daca totul merge bine, ar putea fi unul disponibil din luna septembrie", a declarat aceasta, precizand ca "nu totul merge bine intotdeauna".
Laboratoarele federale lucreaza pentru producerea unei tulpine de baza a virusului H1N1, pe care laboratoarele famaceutice o vor putea folosi pentru fabricarea unui vaccin, a declarat directorul CDC, Richard Besser. Industria farmaceutica nu poate reactiona insa rapid la un virus necunoscut.

John Barry, autorul unei lucrari despre gripa spaniola din 1918, a explicat intr-un interviu acordat AFP ca acest tip de virus este "imprevizibil, pentru ca poate muta rapid". Epidemia actuala ar putea parea ca dispare in urmatoarele saptamani. Dar acest lucru ar putea semnala inceputul unei faze de adaptare si de mutatie tacuta, asa cum s-a intamplat in cazul pandemiei din 1918, care s-a soldat cu pana la 50 de milioane de morti in lume, adica 2% dintre cei contaminati.

Astfel, acelasi virus ar putea reveni mai puternic in toamna, favorizat de sezonul gripelor, a explicat Barry, subliniind importanta producerii unui vaccin cat mai repede posibil.

Sibelius a subliniat in Congres faptul ca autoritatile sanitare trebuie sa se asigure in primul rand ca vaccinurile sunt sigure, subliniind ca agentia federala insarcinata cu medicamentele, FDA, va face controale stricte ale procesului de productie. De asemenea, ea a afirmat ca institutele nationale de sanatate vor face teste clinice pentru a determina cele mai bune doze de vaccin.

In 1976, autoritatile au reactionat excesiv la o epidemie precedenta de gripa porcina, vaccinand degeaba 40 de milioane de persoane impotriva gripei sezoniere. Din cauza acestui vaccin, circa 10 persoane au contractat o boala grava, din cauza careia unele au murit. Autoritatile sunt decise sa nu reediteze acest episod nefericit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.