Coruptia a devenit un fenomen generalizat in Rusia, care afecteaza activitatea tuturor sectoarelor publice, in pofida catorva progrese inregistrate, a subliniat miercuri Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, citat de AFP.

"Toate sursele de informare accesibile" grupului de evaluatori ai GRECO "arata ca fenomenul coruptiei este unul generalizat in Rusia", potrivit raportului acestei institutii din cadrul Consiliului Europei care se ocupa de combaterea coruptiei, relateaza NewsIn.

Potrivit informatiilor primite de evaluatorii GRECO, "majoritatea, daca nu chiar toate sectoarele publice sunt deteriorateafectate de coruptie, inclusiv aparatul judiciar". "Unii interlocutori au afirmat ca fenomenul coruptiei invadeaza intregul sistem politic", continua raportul, potrivit caruia "diferitele declaratii cu privire la cat de extins este acest fenomen in Rusia sunt atat de concordante, incat coruptia apare ca un flagel sistemic care afecteaza societatea in ansambul ei, inclusiv bazele".

Totusi, raportul GRECO subliniaza faptul "ca autoritatile ruse iau in serios semnele clare ale amplorii si nivelului coruptiei, ca actioneaza in consecinta si ca lupta impotriva coruptiei este recunoscuta drept o prioritate la cel mai inalt nivel politic".

GRECO aminteste printre progresele inregistrate adoptarea unui plan national anticoruptie in iulie 2008, ratificarea de catre Rusia a Conventiei ONU impotriva coruptiei si aderarea sa la organismul Consiliului Europei pentru combaterea coruptiei la 1 februarie 2007.

Echipa de evaluatori "recomanda Rusiei sa stabileasca o strategie nationala globala pentru combaterea coruptiei pe baza planului national anticoruptie si sa includa nivelurile federal, regional si local" ale tarii.

"Aceasta strategie trebuie sa privilegieze impiedicarea coruptiei si transparenta administratiei publice si trebuie sa ia in calcul preocuparile societatii civile", continua raportul.

Ea "trebuie, de asemenea, sa tina cont de ansamblul sectoarelor publice vizate si sa fie insotita de un calendar realist si cu caracter obligatoriu de implementare", se arata in text.

Pentru a castiga sustinerea si participarea publicului, informatii despre "strategia si planul de actiune trebuie sa fie difuzate la scara larga pentru ca opinia publica sa fie profund constienta de demersul si masurile care vor fi luate".

GRECO are drept obiectiv sa amelioreze capacitatea celor 46 de state membre sa combata coruptia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.