La cinci ani de la prima extindere a Uniunii Europene in fostul spatiu comunist, dorinta de a adera scade in Turcia, iar relatiile cu Bruxelles-ul ar putea intampina un nou obstacol in 2006 - dosarul cipriot, avertizeaza analistii.
"Turcilor le este foarte greu sa vada luminita de la capatul tunelului", subliniaza Mehmet Ozcan, directorul centrului pentru studii europene din cadrul Institutului pentru Cercetari Strategice (USAK), relateaza AFP, potrivit NewsIn.

De la lansarea negcoerilor pentru aderarea la UE, in 3 octombrie 2005, Ankara a facut foarte multe reforme, a afirmat expertul, oferind ca exemplu infiintarea unui prim post de televiziune public ce transmite exclusiv in kurda, dupa ce europenii au cerut mai multe drepturi pentru minoritati.

"Populatia se intreaba: 'ce am primit in schimbul eforturilor depuse?'", a explicat Ozcan, vorbind despre un val de pesimism in Turcia, chiar daca niciun sondaj recent nu confirma aceasta tendinta.

Cercetatorii admit ca lentoarea discutiile are la baza si conflictele interne din tara, unde guvernul conservator a redus in ultimii doi ani ritmul reformelor, din cauza alegerilor, dar si crizelor institutionale.

"Ankara nu va reusi sa forteze usa Uniunii Europene fara reforme democratice, dar declaratiile descurajante ale liderilor europeni ii nemultumesc pe turci", a spus Ozcan.

Franta si Germania se numara printre statele care se opun aderarii Ankarei.

Deocamdata Turcia a deschis numai 10 capitole tematice din totalul de 35 care jaloneaza negocierile de aderare. Blocul european a decis in 2006 sa inghete opt capitole, din cauza refuzului Turciei de a-si deschide porturile si aeroporturile pentru Cipru, stat membru UE pe care Ankara nu il recunoaste.

"Acest lucru blocheaza progresele Turciei. Fara o solutie in acest dosar, nu vom vedea capatul tunelului", a spus Sinem Acikmese, de la Fundatia pentru Cercetari Politice si Economice (TEPAV).

UE a fixat 2009 ca data limita pentru ca Ankara sa aplice uniunea vamala cu Cipru, iar un blocaj ar putea avea consecinte importante asupra aderarii turce. "O ruptura, poate nu", "dar o suspendare a relatiilor cu siguranta, in cazul in care UE nu se hotaraste sa mai acorde un an in plus Ankarei" pentru a-si respecta angajamentele fata de Cipru, a spus Ozcan.

"Deocamdata, Turcia nu este dispusa sa faca nicio miscare", pana cand discutiile lansate in septembrie 2008 intre liderii ciprioti greci si turci nu se vor incheia, a declarat seful echipei de negociere cu UE, Egemen Bagis.

Turcia cere ridicarea sanctiunilor economice care vizeaza partea turca a Ciprului, asa cum a promis Comisia Europeana dupa aderarea partii elene la UE, in 1 mai 2004.

"O integrare va depinde de vointa celor doua tari de a se accepta", a subliniat Acikmese.

Presedintele american Barack Obama a pledat la inceputul lunii aprilie, la Ankara, pentru o integrare a Turciei musulmane in UE, ceea ce a generat o dinamica favorabila in tara, a subliniat un diplomat turc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.