Omar Hayssam este arestat in Siria de aproximativ un an, autoritatile siriene tinand secret aceasta informatie, se arata intr-o scrisoare primita astazi de avocatul lui Hayssam, Ion Cazacu, de la tatal sirianului.
Avocatul a citit scrisoarea in fata completului care judeca, la Curtea de Apel Bucuresti, dosarul privind fuga lui Hayssam din tara si a cerut magistratilor sa faca verificari prin intermediul Ministerului Justitiei, pentru a vedea daca informatia se confirma. De asemenea, Ion Cazacu a solicitat instantei sa tina cont de prevederile tratatului dintre Romania si Siria si sa dispuna citarea sau interogarea lui Hayssam prin comisie rogatorie.

Procurorul de sedinta a cerut, de asemenea, instantei, sa faca verificari la MAE, avand in vedere ca informatia nu este confirmata official, informeaza NewsIn.

Curtea de Apel Bucuresti l-a audiat, pe 18 martie, pe soferul lui Omar Hayssam, Adrian Druica, acesta declarand ca sirianul era supravegheat permanent, atat la locuinta sa, cat si in trafic, iar familia acestuia a fost supravegheata de asemenea in perioada in care Hayssam era inchis. "Supravegherea continua si astazi", a adaugat fostul sofer al lui Hayssam.

El a spus ca persoanele care il supravegheau incercau sa nu se faca vazute, dar Hayssam stia de prezenta lor si i se parea un lucru firesc. Druica a precizat ca supravegherea era facuta de aceleasi persoane de fiecare data, care conduceau mai multe masini.

Fostul sofer al sirianului a mai spus ca ultima data cand l-a vazut pe Hayssam a fost pe 22 iunie 2006, dupa ultima sedita de judecata a Curtii de Apel Bucuresti, cand l-a dus pe Hayssam la sediul uneia dintre firmele acestuia si apoi la casa din Strada Navodari.

Soferul a spus ca din acea zi nu a mai fost contactat de catre Hayssam, desi luni ar fi trebuit sa il duca la Institutul oncologic.
Cu toate acestea "nu mi-am permis sa intreb familia, dar am sunat-o pe Violeta Parvan (n.r. femeia cu care sirianul avea un copil), care nu stia nimic. Singurul lucru pe care l-am aflat a fost de la fratele lui Hayssam, Muhkles Omar, care m-a sunat sa ma intrebe daca stiu ceva de un medic naturist din zona Valenii de Munte, cu care Hayssam ar fi plecat. El mi-a mai spus ca Hayssam se certase cu Adela, sotia sa".

Adrian Druica a declarat in fata instantei ca, in perioada in care Hayssam a stat in spital, dupa eliberearea din inchisoare, el a stat de paza in fata rezervei acestuia, timp in care sirianul a fost vizitat de reprezentanti ai Ligii Siriene din Romania, printre care se afla si doctorul Yassim.

Iubita lui Hayssam, Violeta Parvan, nu a venit sa il vada la spital pentru ca Hayssam a fost dus de mai multe ori la locuinta acesteia din Otopeni, a adaugat fostul sofer al lui Hayssam. El a adaugat ca relatia dintre el si seful sau erau "la limita inspre prietenie, fara a-mi face confidente".

Druica a precizat ca nu il cunoaste pe Tartousi, una dintre persoanele care ar fi implicate in fuga lui Hayssam.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins in 7 martie 2008, definitiv si irevocabil, recursul avocatului Hasotti la decizia Curtii de Apel Bucuresti, de mentinere a interdictiei, pentru Mustafa Tartoussi, de a parasi tara.

Curtea de Apel Bucuresti a luat, in data de 21 februarie anul trecut, masura interdictiei de a parasi tara, pentru Mustafa Tartousi in dosarul fugii lui Omar Hayssam, incepand cu aceeasi zi, si a respins cererile avocatilor de restituire a dosarului la Parchet, pentru refacerea urmaririi penale si a rechizitoriului.

Tot Curtea de Apel Bucuresti a respins, pe 30 noiembrie 2007, solicitarea procurorilor de arestare preventiva a lui Mustafa Tartoussi, armatorul navei cu care DIICOT sustine ca a fugit din tara Omar Hayssam.

Instanta a decis si impunerea de interdictii de a parasi tara pe numele fratiilor lui Omar Hayssam si Mukhles Omar si Mahmoud Omar trimisi in judecata, alaturi de Mustafa Tartoussi, in dosarul privind fuga omului de afaceri Omar Hayssam, condamnat pentru terorism. De asemenea, unul din avocatii fratilor Mukhles si Mahmoud, Raul Iancovici a declarat ca instanta a stabilit ca clientii sai nu au voie sa ia legatura cu Tartoussi pe toata durata procesului.

Procurorii DIICOT au aratat, in propunerea de arestare, ca exista indicii ca Mustafa Tartoussi va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la judecata, sustinand ca acesta ar putea incerca parasirea teritoriului Romaniei chiar si in mod fraudulos.

Fata de Tartoussi s-a pus in miscare actiunea penala in luna martie 2007 sub aspectul savarsirii, in circumstante agravante, a infractiunii de inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism – fapta prevazuta de art.33 lit.c din Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, cu aplicarea art.75 lit.a din Codul penal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.