Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca explicatiile diplomatiei de la Chisinau legate de refuzul acreditarii ambasadorului roman sunt "stangace" si "denota preferinta pentru un gest ostentativ si inamical"

"Este o explicatie stangace si departe de adevar, o scuza putin abila si fara legatura cu realitatea si cutuma diplomatica. Aduce mai degraba cu un pretext care ascunde intentiile reale si care denota preferinta pentru un gest ostentativ si inamical", a declarat la solicitarea NewsIn purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu.

"Intr-o democratie, e imposibil ca propunerea unui ambasador sa fie secreta. Procedura desemnarii unui ambasador in Romania presupune o audiere la Parlament, implicit in acel moment, nominalizarea devine publica", a explicat Serbanescu.

Ministerul de Externe a anuntat vineri ca a primit o nota verbala din partea Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova prin care acesta solicita autoritatilor romane sa propuna o alta persoana decat Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chisinau. Nota verbala nu a fost insotita de alte explicatii cu privire la motivele pentru care Chisinaul solicita numirea unui alt ambasador.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, a declarat sambata ca, potrivit uzantelor diplomatice si conventiilor internationale in domeniu, numele ambasadorului propus poate fi facut public doar dupa primirea agrementului din partea statului unde acesta urmeaza sa-si indeplineasca misiunea. "Romania a incalcat aceste prevederi si a anuntat numele ambasadorului inainte de a fi primit agrementul", a spus seful diplomatiei de la Chisinau.

Practic, prin exprimarea refuzului agrementului in scris printr-o nota verbala, semnalul transmis de Chisinau este faptul ca doreste blocarea relatiilor bilaterale cu Romania, au explicat pentru NewsIn surse diplomatice, subliniind ca R. Moldova taie canalele de comunicare normale dintre doua state. "In acest moment, oricat de prudenta ar fi reactia Romaniei, Chisinaul a trecut dincolo de limite", au declarat sursele citate.

In consecinta, ministrul Cristian Diaconescu, care va participa luni si marti la reuniunea ministrilor de externe ai UE (CAGRE), va cere suspendarea discutiilor privind mandatul pentru un nou acord care sa reglementeze relatiile dintre UE si R. Moldova. MAE considera ca Republica Moldova, care anterior a impus vize cetatenilor romani, discriminandu-i in fata celorlalti cetateni europeni, a intrecut orice limite prin refuzul acreditarii ambasadorului roman, au declarat pentru NewsIn sursele diplomatice.

Cutuma diplomatica este ca in cazul in care un stat nu doreste sa accepte o propunere de ambasador, acesta transmite pozitia sa in cadrul unor consultari prealabile si nu sub forma de refuz scris.

Propunandu-l ca ambasador pe Mihnea Constantinescu, un diplomat experimentat, Romania a incercat tocmai normalizarea relatiilor bilaterale si deschiderea unor cai de comunicare uzuale cu Chisinaul, au mai explicat sursele.

Procedurile de acreditare a lui Mihnea Constantinescu la Chisinau au inceput la 8 aprilie, in aceeasi zi in care autoritatile de la Chisinu i-au declarat personae non gratae pe ambasadorul roman Filip Teodorescu si pe ministrul consilier Ioan Gaborean. Presedintele moldovean Vladimir Voronin ii spusese reprezentantului special al Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Mizsei, ca ambasadorul roman Filip Teodorescu este implicat personal in incidentele din R.Moldova si ca este general al serviciilor speciale romane.

Mihnea Constantinescu a lucrat cu Petre Roman in perioada in care acesta a fost prim-ministru, apoi a fost adus in MAE de Adrian Severin si a ramas in minister pana cand a devenit sef de cabinet al premierului Adrian Nastase, ramanand in aceasta functie si dupa ce Calin Popescu Tariceanu a devenit prim-ministru.

Imediat dupa audierea sa in Parlament, Constantinescu spusese ca un raspuns cat mai rapid din partea autoritatilor moldovene, la solicitarea MAE de a acredita un nou ambasador la Chisinau, ar fi un gest de exprimare a unei conduite europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.