Beirutul devine, din 23 aprilie, Capitala mondiala a cartii pentru anul 2009 si va da startul la 150 de proiecte culturale care se vor derula pe parcursul acestui an, anunta UNESCO.
Succedand Amsterdamului si precedand Ljubljana in 2010, orasul Beirut, supranumit "imprimeria lumii arabe", a fost selectat de UNESCO si de federatiile internationale de carte sa serbeze, pentru un an, literele, informeaza NewsIn.

Printre proiectele propuse, dintre care 10 sub egida Phare, "Beirut 39" propune o selectie a celor 39 mai buni scriitori arabi mai tineri de 40 de ani, lista care va fi stabilita in septembrie de patru oameni de litere recunoscuti de limba araba: Elias Khoury, Hoda Barakat, Abdo Wazen si Maher Jarrar. Vor fi organizate intalniri si dezbateri intre scriitori libanezi si cei de alta nationalitate, dar si itinerarii culturale prin bibliotecile orasului.

In luna noiembrie, Asociatia internationala a librarilor francofoni, prezidata de libanezul Michel Choueiri va proclama, la Beirut, Carta librarilor francofoni.

Salonul de carte din Beirut se va desfasura in perioada 23 octombrie - 1 noiembrie, dupa ce in 2006 si 2007 a fost anulat, din cauza conflictului libanezo-israelian.

La Muzeul National din Beirut este pastrat sarcofagul lui Ahiram, care atesta ca la Byblos a fost creat, in secolul XI i.H., alfabetul fenician, difuzat mai apoi de legendarul Cadmus si adaptat de greci, in secolul VIII. Descris de Metternich ca o "tara mica atat de importanta", Libanul adaposteste acum17 comunitati religioase. Capitala Beirut si micul oras Byblos sunt cele mai vechi asezari libaneze, insusi etimologia numelui Beirut trimitand la arabul "sursa, origine".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.