Cresterea numarului anual al victimelor catastrofelor naturale provocate de incalzirea globala "este inevitabila" si ar putea ajunge la 375 de milioane in 2015, potrivit previziunilor Oxfam International

Aceasta organizatie neguvernamentala le-a cerut miercuri ministrilor pentru mediu din statele G8, reuniti la Siracuza, in Sicilia, sa "stabileasca obiective masurabile si estimari ale emisiilor de gaze cu efect de sera" dar si sa puna la dispozitia tarilor in curs de dezvoltare "cel putin 50 de miliarde de dolari (38,4 miliarde de euro) pe an, pentru a se adapta schimbariilor climatice", relateaza NewsIn, citand AFP.

Numarul persoanelor lovite de catastrofele climatice va creste cu 50%, adica de la 250 de milioane in prezent la 375 de milioane in sase ani, sustine Oxfam, care se bazeaza pe o analizare a 6.500 de catastrofe naturale inregistrate dupa 1980.

Tarile industrializate nu trebuie sa propuna imprumuturi statelor afectate de catastrofe naturale, ci sa suplimenteze ajutorul acordat direct, este de parere Oxfam.

"Tarile dezvoltate nu se pot comporta ca un sofer norocos, care, dupa ce a distrus casa unei familii sarace, ii propune un imprumut pentru a repara pagubele", a declarat Farida Bena, purtatoarea de cuvant a Oxfam International.

Potrivt organizatiei, pentru a inversa aceasta tendinta de crestere a numarului victimelor, reducerea emisiilor de dioxid de carbon din tarile industrializate trebuie sa atinga 40% in 2020, fata de nivelul din 1990. Astfel, este insuficient obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 50% pana in 2050, asa cum a hotarat G8 in Japonia, in 2008.

"Fiecare procent sub obiectivul (de reducere cu 40% pana in 2020) reprezinta un risc pentru cele mai sarace populatii si creste riscul producerii unor catastrofe naturale", conchide organizatia.

Ministrii mediului din tarile G8 si din alte circa zece state emergente s-au reunit incepand de miercuri la Siracuza, in Sicilia, pentru a studia obiectivele stabilite pentru reducerea incalzirii climatice, pe care intentioneaza sa le apere la reuniunea pentru clima organizata de ONU in decembrie, la Copenhaga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.