Presedintele Vladimir Voronin i-a dat o replica dura miercuri seara presedintelui Traian Basescu, acuzand "conducerea de varf" a Romaniei de "revansism statal", amestec in treburile interne, instigare la continuarea dezordinii stradale, atatare a urii interetnice si destabilizare regionala.

Intr-un discurs rostit la televiziunea de stat Moldova 1, Voronin a calificat drept "extrem de tendentioase si inoportune toate actiunile pe care le intreprinde fata de Republica Moldova conducerea de virf a Romaniei".
Invocand discursul rostit marti in Parlament de presedintele Romaniei, precum si presupusele "actiuni conspirative" desfasurate de ambasadorul roman la Chisinau, alaturi de "ostilitatea tuturor canalelor romanesti de televiziune" in zilele protestelor, Voronin acuza Romania ca alimenteaza separatismul transnistrean, aducand totodata prejudicii Ucrainei si "impingand intreaga regiune spre pericolul unei balcanizari periculoase", transmite NewsIn.

"Deosebit de dramatic este faptul ca promovarea unui romanism fundamentalist si agresiv, ca si actiunile de destabilizare politica a Moldovei doar alimenteaza separatismul transnistrean, justificindu-i pretentia unui pericol iminent care ar emana dinspre Romania. Anume de aceea, toti cei care le inspira fatis cetatenilor minori ai tarii mele scenarii fanteziste despre refacerea Romaniei Mari, in primul rind submineaza stabilitatea regionala. Nemaivorbind de faptul ca actiunile provocatoare sub acoperirea patriotismului aduc un prejudiciu indiscutabil si intereselor nationale ale Ucrainei, integritatii ei teritoriale, impingind astfel intreaga regiune spre pericolul unei balcanizari periculoase. Trebuie sa recunosc ca in aceasta calitate a sa Romania, din pacate, nu este un generator de stabilitate pentru Republica Moldova si pentru regiunea din jur", a spus Voronin, al carui discurs integral este redat de agentia Moldpres.

Voronin il acuza pe seful statului roman ca prin grija sa "obsedanta" pentru romanii din Basarabia contribuie la manifestarea "romanismului agresiv" si la atatarea "vrajbei interetnice".

"Pretentia domnului Basescu de a se preocupa de 'cele patru milioane de romani' nu este decit o dovada a neintelegerii realitatilor de la noi. Asemenea atitudine, printre altele, nu tine seama de faptul ca in Republica Moldova traiesc cetateni de diferite nationalitati, care au drepturi egale cu cele ale natiunii titulare, grija obsedanta a domnului Basescu pentru romanii din Basarabia fiind nu doar o manifestare a romanismului agresiv, ci si un factor de atitare a vrajbei interetnice. Imi pare rau ca autoritatile de la Bucuresti confunda istoria si cultura cu politica. Ar fi bine ca ele sa inteleaga un simplu adevar: afinitatea lingvistica si spirituala nu acorda nici unui om de stat de la Bucuresti dreptul sa-si extinda autoritatea politica asupra cetatenilor Republicii Moldova", a spus liderul de la Chisinau.

Voronin, vizibil deranjat de faptul ca Basescu i-a numit romani pe toti cetatenii R. Moldova, revine apoi la vechea sa teza, aceea ca Romania sustine si finanteaza partidele liberale de la Chisinau, care actioneaza impotriva independentei statului de peste Prut: "Discursul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, (...) constituie un exemplu de revansism statal si nu mai lasa nici un fel de indoieli in privinta la aceea cine anume ii inspira pe acei politicieni, putini la numar, din Moldova, pentru care lupta pentru valorile liberale se identifica, nu stiu de ce, cu lupta impotriva independentei Moldovei. Spre regretul nostru, presedintele Romaniei, in declaratia sa, (...) a indraznit sa declare ca intreaga populatie a Republicii Moldova e constituita din romani, s-a angajat sa sporeasca sprijinul organizatoric si financiar pentru toate acele structuri care vorbesc zilnic despre necesitatea lichidarii Moldovei, s-a adresat catre tineretul moldovenesc cu un apel de solidaritate si a promis sa-i duca pe toti romanii de peste Prut in Europa, prin acordarea in masa a cetateniei Romaniei. Daca toate acestea nu inseamna amestec in afacerile interne ale Republicii Moldova si instigare la continuarea dezordinilor stradale, atunci, pe baza principiilor dreptului international, toate acestea pot fi calificate in termeni mai duri", este concluzia lui Vladimir Voronin.

Seful statului vecin s-a plans ca "in timpul desfasurarii evenimentelor din 7 aprilie, conducerea de virf (a Moldovei - n.r.) a asteptat in zadar o reactie de condamnare din partea Romaniei". Reactie, care, isi dorea Voronin, "sa fi continut cel putin o desolidarizare de pogromistii care asaltau sediul Parlamentului si al administratiei prezidentiale purtand drapele romanesti si lozinci unioniste. A urmat insa o tacere stranie si elocventa", a afirmat Voronin.

Intrebat marti seara la TVR1 daca l-a sunat pe omologul Voronin, presedintele Traian Basescu a raspus ca nu, adaugand ca a considerat ca nu era cazul sa faca un asemenea gest.

Ajungand la momentul expulzarii ambasadorului Romaniei la Chisinau, Voronin l-a acuzat ca "a transformat Ambasada condusa de el nu intr-un loc al dialogului politic dintre doua state, ci intr-un loc de intalniri conspirative cu diferite personaje ale politicii moldovenesti, care cauta sprijin nu atat din partea societatii (moldovene), cat din partea Guvernului Romaniei". Usor ironic, Voronin ii da insa circumstante atenuante lui Filip Teodorescu: "Dar se dovedeste ca stimatul diplomat se comporta asa numai de aceea ca, in primul rind, pentru propriul sau presedinte nu exista notiunile de identitate moldoveneasca si de independenta moldoveneasca".

Apoi, Voronin a justificat impunerea vizelor pentru cetatenii romani blamand partial pentru aceasta si presa: "In acea zi deosebit de incordata (7 aprilie - n.r.) toti au remarcat ostilitatea deosebita, practic, a tuturor canalelor romanesti de televiziune, care chemau fatis populatia tarii noastre la rebeliune. Societatea moldoveneasca a vazut cum se organizau voluntarii din Romania pentru a fi trimisi de urgenta peste granita, la Chisinau, cum toate protestele stradale erau etichetate cu mindrul cuvint 'revolutie'. Toate aceste semnale alarmante ne-au determinat sa introducem regimul de vize pentru cetatenii romani. Aceasta masura impusa este doar un raspuns statului vecin, care s-a lasat antrenat fatis in evenimentele politice interne din Moldova", a spus presedintele R. Moldova.

Voronin revine apoi la un ton mai impaciuitor si incearca sa singularizeze vinovatul pentru deteriorarea relatiilor moldo-romane: "Raman pe constiinta Presedintelui Basescu toate aprecierile lui dure si declaratiile sale neretinute".

In acelasi timp, presedintele moldovean ar dori ca actiunile lui Traian Basescu sa fie judecata de forurile europene, sugerand ca si Uniunea Europeana poarta o parte din responsabilitate: "Sper ca ele vor constitui obiectul unei investigatii speciale in cadrul Uniunii Europene, care este obligata sa poarte raspundere colectiva pentru actiunile unei tari care a procedat la provocarea de ciocniri stradale in alta tara. In acelasi timp, forta si spiritul valorilor europene rezida nu numai in capacitatea de a tine in frau instinctele de grota ale unor politicieni europeni. Forta lor rezida in a identifica in comun consensul in cele mai dificile situatii. Cu mare parere de rau, relatiile dintre Moldova si Romania, fac astazi parte din aceasta categorie de probleme", a conchis Voronin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.