Procesul de renumarare a voturilor a inceput miercuri dimineata in Republica Moldova, in lipsa principalelor trei partide de opozitie, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM, PL si AMN) si sub monitorizarea a doar 11 observatori OSCE, relateaza cotidianul Jurnal de Chisinau.

In aceste conditii, buletinele de vot vor fi renumarate numai de reprezentantii Partidului Comunist, Partidului Popular Crestin-Democrat si Partidului Democrat. Acesta din urma s-a implicat in proces, desi anterior avertizase ca renumararea buletinelor nu va da niciun rezultat.

Renumararea a inceput la ora opt, cand membrii birourilor electorale din toate raioanele au deschis sacii cu buletinele de vot. Rezultale renumararii vor fi facute publice la sfarsitul zilei si vor fi prezentate joi Curtii Constitutionale, care se va pronunta asupra validarii scrutinului, informeaza NewsIn.

Curtea Constitutionala decisese duminica renumararea voturilor de la alegerile parlamentare din 5 aprilie, la cererea presedintelui Vladimir Voronin, iar luni Comisia Electorala Centrala anuntase ca renumararea se va face intr-o zi.

Desi Uniunea Europeana si Statele Unite, prin intermediul ambasadorului, au salutat decizia de renumarare a voturilor, partidele de opozitie au anuntat marti ca nu vor participa la aceasta, procesul fiind lipsit de sens din punctul lor de vedere. Opozitia considera ca initiativa nu este in masura sa demonstreze fraudarea rezultatelor scrutinului electoral, deoarece ilegalitatile s-au produs la alcatuirea listelor electorale.

PLDM, PL si AMN sustin ca pe liste au fost incluse ilegal peste 400.000 de persoane. Cele trei partide vor desfasura in continuare activitatea de verificare a listelor electorale, a corectitudinii lor si a modului cum s-a votat, urmand ca rezultatele acestei investigatii de mare amploare sa fie prezentate Curtii Constitutionale, opiniei publice si organismelor internationale, au anuntat PLDM, PL si AMN.

Comisia Electorala Centrala (CEC) autorizase saptamana trecuta accesul opozitiei la listele electorale, chiar daca acesta intampina obstacole in mai multe zone ale tarii. Sambata, comunistii au contestat decizia CEC la Curtea de Apel Chisinau, care le-a dat castig de cauza marti. Decizia Curtii de Apel nu are titlu executoriu si poate fi atacata in decurs de 15 zile, ceea ce opozitia a anuntat deja ca va face. Teoretic, examinarea listelor ar fi trebuit sa continue pana la o decizie definitiva a justitiei, cu toate acestea, procesul scanarii listelor electorale a fost intrerupt de marti dimineata, cand listele electorale au fost deja retrimise la consiliile electorale si in sectiile de vot pentru renumarare.

Reprezentantul oficial al Partidului Comunistilor in Curtea de Apel Chisinau, Serghei Sarbu, a declarat ca opozitia scanase deja listele in proportie de 95%.

Comisiei electorale centrale, comunistii au obtinut aproape 50% din voturi, ceea ce inseamna 60 de mandate in Parlament, cu unul mai putine decat erau necesare pentru desemnarea unui nou sef al statului. Secretarul CEC a declarat luni, pentru Europa Libera, ca Partidul Comunistilor a cerut renumararea voturilor pentru ca ii lipseau doar 240 de voturi pana la obtinerea a 61 de mandate, adica majoritatea cu care pot impune alegerea sefului statului pe care il doresc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.