Renumararea voturilor la alegerile parlamentare se va efectua intr-o singura zi, 15 aprilie, a decis astazi Comisia Electorala Centrala (CEC) a Republicii Moldova, desi Curtea Constitutionala fixase un termen de noua zile, cu posibilitatea de a-l prelungi.

Potrivit INFOTAG, presedintele CEC Eugen Stirbu a anuntat jurnalistilor dupa incheierea sedintei ca "CEC a aprobat procedura de renumarare a voturilor". Potrivit lui, in procedura vor fi antrenati toti membrii comisiilor de la sectiile de votare. In dimineata zilei de 15 aprilie, de la instantele de judecata din teritoriu vor fi aduse buletinele de vot la sectiile de votare.

Pe parcursul zilei va fi efectuata renumararea tuturor voturilor, vor fi completate protocoalele, dupa care buletinele vor fi intoarse inapoi la instantele de judecata, iar protocoalele de renumarare a voturilor vor fi trimise la comisiile de circumscriptie. CEC a stabilit ca trebuie sa primeasca protocoalele de la comisiile de circumscriptie nu mai tarziu de 16 aprilie, potrivit NewsIn.

Anterior, se presupunea ca la renumararea voturilor vor fi antrenati doar membrii comisiilor de circumscriptie, asa cum a fost in 2001, cand acest proces a durat 10 zile. De aceasta data la renumararea voturilor vor participa, ca si in noaptea de dupa alegeri, circa 20.0000 de persoane la toate sectiile de votare (1.977). Renumararea se va desfasura in prezenta reprezentantilor partidelor si observatorilor.

Curtea Constitutionala decisese duminica renumararea voturilor de la alegerile parlamentare din 5 aprilie, la cererea presedintelui Vladimir Voronin. Totusi, Curtea fixase un termen de noua zile, cu posibilitatea de a-l prelungi. "Curtea Constitutionala a Moldovei ordona Comisiei Electorale Centrale sa renumere in termen de noua zile toate voturile exprimate de alegatori la alegerile din 5 aprilie", declarase presedintele Curtii, Dumitru Pulbere, dupa sedinta de dumnica.

Curtea Constitutionala decisese, de asemenea, examinarea listelor electorale, la a caror alcatuire opozitia acuza ca s-au comis fraude masive. "Aceste doua probleme sunt strans legate. Nu se poate face una fara cealalta", spusese presedintele Curtii.

In conditiile in care renumararea se va face intr-o singura zi, nu este clar cand si cum se vor putea examina listele electorale. Opozitia considera ca renumararea voturilor este lipsita de sens, fara examinarea listelor electorale, pe care afirma ca au figurat persoane fictive si morti.

Acuzatiilor opozitiei de fraudare a listelor electorale li s-au alaturat sambata trei dintre cei noua membri ai CEC, confirmand ca pe lista alegatorilor au figurat persoane decedate sau fictive. Cei trei, numiti de opozitie, spun ca "listele electorale au fost intocmite de administratiile publice locale cu grave incalcari ale legislatiei electorale".

Listele "contineau date eronate cum ar fi: in listele electorale au fost incluse persoane decedate cu 15-20 ani in urma; in listele electorale au fost incluse persoane care in realitate nu au locuit si nu locuiesc la adresele indicate in aceste liste; contestatiile parvenite la adresa Comisiei Electorale Centrale au confirmat asemenea fraude si anume ca proprietarii imobilelor au sesizat Comisia Electorala Centrala ca venind la votare au vazut ca in listele electorale au fost incluse persoane indicandu-se adresa imobilelor care le apartin cu drept de proprietate, carora nu le-au dat acordul de perfectare a vizelor de domiciliu si resedinta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.