Chisinaul era calm joi, inainte de noua manifestatie anticomunista convocata pentru vineri, in timp ce opozitia denunta arestari, iar Moscova a facut un apel catre UE dupa evenimentele de marti.

Scutierii au plecat de la sediul guvernului, unde peste o mie de manifestanti, mai ales tineri, s-au strans miercuri dupa revolte, pentru a protesta din nou fata de victoria comunistilor la legislativele de duminica, relateaza AFP, conform NewsIn.

Dupa o zi de pauza, miscarile de tineret anticomuniste au chemat prin SMS si Internet la o noua adunare vineri dimineata, tactica ce le-a permis sa reunesca, spre surprinderea generala, circa 10.000 de manifestanti marti.

Greceanii: "Daca vor fi atacate institutiile statului, jertfele umane vor fi foarte greu de evitat"

Premierul moldovean Zinaida Greceanii a facut apel joi seara la populatie sa nu iasa in strada vineri si sa respinga orice provocari, pentru ca "daca vor fi atacate institutiile statului, jertfele umane vor fi foarte greu de evitat". "Politia va folosi toate mijloacele, inclusiv armele din dotare", a declarat premierul intr-o declaratie difuzata de televiziunea moldoveana.

Pe frontul diplomatic, Rusia si-a exprimat sustinerea fata de Chisinau, la o zi de la declaratiile lui Vladimir Voronin, care a acuzat Romania ca nu este straina de aceste manifestatii, care au dus marti la devastarea sediilor presedintiei si guvernului. "Speram ca UE si Romania, care au condamnat public violentele, vor actiona pentru ca steagurile si sloganurile romanesti sa nu mai fie folosite ca acoperire pentru subminarea suveranitatii R. Moldova", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. La manifestatiile anticomuniste, unii dintre tineri au scandat "Suntem romani!" si "Vrem sa fim in Europa!", agitand steagurile Romaniei.

Opozitia din R. Moldova nu a reactionat inca la anuntarea rezultatelor finale ale alegerilor legislative de duminica. Comunistii au obtinuit 60 de deputati, cu unul mai putin decat majoritatea necesara alegerii noului presedinte.

In timp ce autoritatile au anuntat arestarea a aproape 200 de persoane dupa revoltele de marti, Miscarea pentru actiune populara a denuntat plasarea in detentie a liderului ei, Sergiu Mocanu, fost consilier prezidential trecut in opozitie.

O ancheta pentru "tentativa de uzurpare a puterii" si "organizare a tulburari de masa" a fost deschisa impotriva sa, chiar daca el nu a participat la manifestatii, a anuntat avocatul sau. "Puterea are nevoie de un vinovat, iar un fost consilier al presedintelui, trecut in opozitie, este perfect pentru acest rol", a spus avocatul Ion Dron.

Altii au acuzat autoritatile ca au lasat sa se produca violente, pentru ca opozitia sa fie stigmatizata.
"Nu am vazut pe nimeni actionand pentru a opri lucrurile. Politia, care trebuia sa apere Parlamentul, presedintia, pur si simplu a plecat, spunand astfel 'intrati si faceti ce doriti' ", a declarat Fedor Gelitch, vicepresedintele ONG-ului Congres civic. In opinia sa, "opozitia a cedat prosteste provocarilor din partea autoritatilor".

Amnesty International a cerut autoritatilor sa evite arestarile arbitrare, notand ca manifestantii retinuti risca pana la opt ani de inchisoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.