Presa rusa de joi comenteaza situatia tensionata aparuta in relatiile dintre Bucuresti si Chisinau, constatand ca Romania este de fapt recunoscuta oficial drept dusmanul statalitatii moldovene, si atrage atentia ca s-ar putea pune problema recunoasterii Transnistriei.

Publicatia rusa Izvestia scrie joi ca "revolutia colorata" care a continuat miercuri la Chisinau seamana, mai degraba, cu actiuni de vandalism. Tinerii, care au luat cu asalt palatul prezidential si Parlamentul au continuat sa ceara anularea rezultatelor parlamentare, "reunificarea Moldovei cu Romania" si" libertate". In acelasi timp, ministrul transnistrean de externe, Vladimir Iastrbciak spune ca principala concluzie a evenimentelor din Chisinau pentru Transnistria este ca factorul romanesc nu a disparut si ideile romanismului sunt inca populare in Moldova, in special, in randul tineretului. Ministrul transnistrean considera ca mai degraba viitorul Moldovei este integrarea in Romania, dar fara Transnistria, potrivit NewsIn.

Criza politica din Moldova s-a transformat miercuri in una externa, scrie Kommersant in editia de joi. Autoritatile moldovene au acuzat Bucurestiul de complicitate in evenimentele din Chisinau, l-au declarat pe ambasadorul roman, Filip Teodorescu, persona non grata si au introdus regimul de vize cu Romania. Astfel, Romania, care marti era doar suspectata de implicare in actiunile de protest, acum este recunoscuta oficial ca fiind dusmanul statalitatii moldovenesti.

Komsomolskaia Pravda titreaza: "Revolta de la Chisinau a fost organizata de copiii emigrantilor". Potrivit publicatiei, majoritatea tinerilor care au participat la manifestatiile de la Chisinau sunt copiii celor plecati in strainatate sa munceasca. Iar rasturnarea lui Voronin, ca un pas spre UE, reprezinta singura posibilitate de a-si readuce parintii acasa. In acelasi timp, intr-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda, Mark Tkaciuk, fostul consilier al lui Voronin devenit seful campaniei electorale a comunistilor, a declarat ca participarea Romaniei in evenimentele de la Chisinau este evidenta. Multi ani la rand, Romania a desfasurat deschis fata de Republica Moldova o politica ce nu poate fi promovata de niciun stat european fata de vecinul sau. Multe din ceea ce a facut Romania la nivel politic, diplomatic si informational fata de Republica Moldova era considerat drept norma. La nivel politic, aceasta s-a exprimat prin faptul ca a refuzat sa semneze Acordul privind frontiera si Acordul de baza dintre tarile noastre. Periodic au avut loc atacuri informationale, in timpul carora se afirma ca drumul Moldovei in Europa este doar prin unirea cu Romania. Astfel de declaratii au fost facute publice periodic de la sfarsitul anului 2006, iar Ministerul nostru de Externe pur si simplu a obosit sa faca note de protest", a declarat Tkaciuk.

Nezavisimaia Gazeta scrie ca revolta de la Chisinau a "alarmat" Tiraspolul. Factorul roman, despre care miercuri a vorbit deschis presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a dat un imbold Transnistriei sa ceara garantii de pastrare a propriei statalitati, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta, ministrul transnistrean de externe, Vladimir Iastrbciak. In acelasi timp, multi politicieni rusi considera ca asaltul de marti asupra Parlamentului moldovean si imprejurarile legate de acesta pot sa puna punct in negocierile dintre Chisinau si Tiraspol si sa actualizeze problema recunoasterii acestei republici nerecunoscute. Ministrul transnistrean pe probleme de securitate, Vladimir Antiufeev, a confirmat pentru Nezavisimaia Gazeta, ca in Transnistria a fost declarata consolidarea granitei cu Moldova. Faptul ca evenimentele din Moldova ar putea duce la declansarea procesului de recunoastere a independentei Transnistriei nu este exclus nici de deputatul Dumei de Stat, presedintele Institului statelor CSI, Constantin Zatulin.

La randul sau, Interfax a observat ca este folosit foarte des cuvantul "revolutie" atat de participantii moldoveni la violente, cat si de presa romana, care il foloseste exclusiv pentru a descrie evenimentele de la Chisinau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.