Acuzata de autoritatile comuniste de la Chisinau ca a alimentat valul de proteste din R. Moldova, Romania nu are alta optiune decat sa sustina in continuare deschiderea tarii vecine catre UE, fara sa cedeze tentatiilor unioniste, considera analisti romani citati de AFP.

Expulzarea miercuri a ambasadorului roman Filip Teodorescu constituie un nou pas, "mai dur", in "retorica extrema practicata in ultimele luni, chiar in ultimii ani" de catre presdintele Vladimir Voronin, spune Cornel Codita, profesor de relatii internationale la Universitatea Spiru Haret.

"Cred insa ca se va reveni pe calea cooperarii, fara sustinerea politicii Chisinaului, pentru refacerea puntilor dintre cele doua state", a declarat el, pentru AFP.

In acest scop, Romania va trebui sa faca "demersuri diplomatice pe langa UE, pentru a se ajunge la o pozitie comuna privitoare la relatiile cu Chisinaul", o linie europeana, pe care Codita o considera "un avantaj strategic al Romaniei, sustinuta de cei 26 de parteneri europeni".

Potrivit NewsIn, Ministerul de Externe si premierul Emil Boc au calificat drept "provocare" acuzatia de ingerinta in afacerile interne ale R. Moldova, lansate miercuri, dupa manifestatiile violente de la Chisinau. Insa ei au refuzat sa intre in jocul sanctiunilor, dupa cum presedintele Traian Basescu a refuzat in decembrie 2007 sa raspunda "provocarilor" puterii comuniste, cand aceasta a expulzat doi diplomati romani.

In opinia istoricului Armand Gosu, Romania trebuie sa ajute la apropierea R. Moldova de UE, fara sa alimenteze insa ambitiile legate de "proiecte ce tin de trecutul istorric si care nu au niciun viitor". "Trebuie sa acceptam ca exista doua state", a spus Gosu.

Daca in anii '90 numerosi romani visau la o reunificare, "chestiunea nu mai ocupa un loc important in preocuparile romanilor", mai ingrijorati de efectele crizei economice, spune politologul Daniel Barbu. In opinia sa, slaba mobilizare a bucurestenilor in ultimele zile in semn de solidaritate cu manifestantii de la Chisinau demonstreaza acest dezinteres.

In schimb, "faptul ca vor fi mereu mii sau zeci de mii de moldoveni care vor vorbi despre Romania ca despre o speranta sau un idea, va fi un lucru vazut mereu ca o provocare de cineva ca Voronin", considera el.

In 2007, Romania a infuriat Chisinaul facilitand acordarea cetateniei romane pentru cetatenii moldoveni, masura ce viza repararea "unei nedreptati istorice".

Potrivit Bucurestiului, mai mult de 800.000 de cetateni moldoveni din populatia de patru milioane au cerut acest document, majoritatea pentru a-si realiza visul de a ajunge in Occident, facilitat de aderarea Rominiei la UE.

Oricum, relatiile dintre Bucuresti si Chisinau nu reprezinta "o chestiune istorica, ci de prezent si de viitor", insista Codita, convins ca "R.Moldova trebuie sa aiba un destin european".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.