Manifestanti care protestau fata de victoria comunistilor la alegerile legislative din Republica Moldova au ocupat marti sediul Presedintiei, aruncand computere in strada, in timp ce fortele de ordine se protejau cu scuturile, transmit reporterii Reuters aflati la fata locului.

Mii de demonstranti s-au adunat pentru a doua zi la rand in capitala celei mai sarace tari din Europa, dupa ce Partidul Comunistilor, condus de presedintele Vladimir Voronin, a obtinut o victorie categorica la alegerile parlamentare de la sfarsitul saptamanii trecute.

Liderii opozitiei au cerut repetarea alegerilor pentru a pune capat confruntarii cu Voronin, singurul presedinte comunist din Europa, care i-a acuzat ca incearca sa destabilizeze tara si le-a cerut sa puna capat dezordinii.

Cei mai multi protestatari sunt studenti care considera ca nu au niciun viitor daca la putere se mentin comunistii. Republica Moldova se afla la granita Uniunii Europene, dar in interiorul a ceea ce Rusia considera a fi sfera sa de influenta, precizeaza Reuters, potrivit NewsIn.

Protestatarii au atacat cu pietre fortele de ordine care protejau atat sediul Presedintiei cat si Parlamentul, aflate fata in fata, pe principalul bulevard din Chisinau, apoi au intrat in ambele cladiri prin geamurile sparte. Au adunat mese, scaune si hartii carora le-au dat foc in fata Parlamentului. Si la unele ferestre ale cladirii se vedea flacari.

Politia a fost nevoita sa se retraga in dezordine din fata protestatarilor care aruncau cu pietre si alte proiectile. Comandanti si ofiteri s-au adapostit in spatele scuturilor, in timp demonstrantii ii impingeau, determinandu-i sa se retraga. Reporterii Reuters au vazut demonstranti alergand dupa politisti, dupa ce luasera bastoane si scuturi de la membri ai fortelor de ordine.

"Alegerile au fost controlate de comunisti, au cumparat pe toata lumea", sustine un manifestant. "Nu vom avea niciun viitor sub comunisti, pentru ca ei nu se gandesc decat la ei insisi".

Presedintele rus Dmitri Medvedev l-a felicitat deja pe Voronin pentru victoria partidului sau la alegeri, iar Ministerul rus de Externe a anuntat ca Rusia este extrem de ingrijorata de evenimentele din Republica Moldova.

"Cerem repetarea alegerilor. Si le vom castiga", a declarat Serafim Urecheanu de la Alinta Moldova Noastra, unul dintre cele trei partide de opozitie care a intrat in Parlament in urma alegerilor de duminica. Urechean a prezentat aceasta cerere dupa incheierea unui armistitiu intre protestatari si politie.

Republica Moldova a avut o perioada de stabilitate si crestere incepand din 2001, cand a venit la putere Voronin, dar nu a putut sa rezolve conflictul transnistrean. Transnistria si-a declarat independenta in urma cu 18 ani, iar pe teritoriul sau sunt stationate trupe ruse inca din timpul epocii sovietice. Voronin nu mai poate candida pentru un al treilea mandat, dar nu a ascuns faptul ca intentioneaza sa se mentina la putere. Analistii spun ca si-ar putea pastra influenta din functia de presedinte al Parlamentului.

Arcadie Barbarosie, de la Institutul de Politici Publice din Moldova, este de parere ca opozitia nu a gestionat in mod adecvat protestele. "Liderii opozitiei au pierdut mult timp. Vor fi in stare sa conduca acest protest, sa il directioneze intr-un mod mai civilizat? Vor avea suficienta forta, inteligenta si talent pentru a face acest lucru?", se intreaba Barbarosie.

Alegerile au polarizat R. Moldova, divizand-o intre electoratul rural si in varsta, care considera comunistii drept garantii stabilitatii, si cei se identifica cu partidele liberale prooccidentale, care vor legaturi mai apropiate cu Romania.

Comunistii au obtinut 50% din voturi, parand sa fie foarte aproape de a avea cele 61 din totalul de 101 locuri ale Parlamentului de care au nevoie pentru a desemna seful statului.

Republica Moldova este una dintre cele sase tari fost sovietice cu care Uniunea Europeana va lansa Parteneriatul Estic la un summit de la Praga luna viitoare. Seful diplomatiei europene Javier Solana a cerut tuturor partilor sa dea dovada de retinere. "Violenta impotriva cladirilor guvernamentale este inacceptabila. La fel de important este respectul pentru dreptul inalienabil la intrunirea libera a demonstrantilor", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.