Ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Ioan Motoc, a vorbit joi despre scena si miza alegerilor europarlamentare si posibilitatea obtinerii de catre delegatia Romaniei a unor pozitii cheie in PE, avand in vedere ca diferentele dintre ea si celelalte state membre se atenueaza.

'Avem o delegatie insemnata si suntem indreptatiti sa obtinem pozitii cheie in PE'

"Barierele dintre Romania si statele dezvoltate ale Uniunii Europene se sterg, iar diferentele se atenueaza. Noi am reusit sa fim o voce ascultata in UE"
, a explicat Mihnea Motoc, adaugand ca spera ca la alegerile europarlamentare sa se inregistreze o prezenta mare la vot si ca temele europene sa capteze interesul cetatenilor, relateaza corespondentul 9AM la Bruxelles.

"In primul rand imi exprim speranta din prisma institutiei in care lucrez ca se va inregistra prezenta mare la acest exercitiu democratic si ca va exista preocupare pentru el. Sper ca dezbaterea care va preceda decizia cetatenilor sa includa cat mai multe dintre temele europene de interes si pentru Romania", a declarat Motoc la o intalnire cu jurnalistii romani la Bruxelles.

"Miza importanta este felul in care vor gestiona pozitiile in Parlamentul European reprezentantii principalelor filiatii politice din Romania, deoarece ne trimitem pentru prima oara deputati in PE de la inceputul mandatului. Trebuie sa nu uitam ca am urcat in tren la jumatatea lui", a completat ambasadorul Romaniei la UE. El a adaugat ca avem un numar insemnat de europarlamentari si, de aceea, Romania are posibilitatea de a obtine pozitii cheie in Parlamentul European, lucru care nu s-a putut intampla in mandatul trecut inceput la jumatate.

Problema integrarii rromilor apartine mai multor state UE, nu numai Romaniei

Intrebat despre strategia UE pentru integrarea comunitatii rrome, Mihnea Modoc a precizat ca in Uniunea Europeana exista preocupari pentru imbunatatirea integrarii sociale a comunitatii rrome in diverse state, printre care si Romania. Totusi, acesta problema este in dimensiuni foarte mici in competenta comunitara si mai mult in mainile statelor membre implicate, in care locuiesc reprezentanti ai comunitatii rrome.

"Se cauta metode de combinare intre ceea ce se face in statele membre si politicile Uniunii Europene, adica un fel de platforma comuna, europeana de integrare sociala a rromilor", a declarat Motoc.

"Se fac pasi concreti, nu neaparat spectaculosi in directia constientizarii problemelor cu care se confrunta aceasta comunitate in vederea mobilizarii resurselor, fondurilor in acesta directie", a mai adaugat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.