Ministrul de externe Cristian Diaconescu a spus, duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ca Tiberiu Dinu, consulul Romaniei la Milano, nu a fost rechemat in tara in sens diplomatic si ca nu are vreo solicitare privind clarificarea statutului juridic al vreunei persoane din MAE.

"Nu a fost rechemat consulul. A fost o discutie intre domnul prim-ministru si mine in legatura cu necesitatea de a avea o discutie la nivelul primului-ministru privind consulul nostru si tot ceea ce s-a spus in ultima perioada. Acest lucru se va intampla luni. Acum, nu se pune problema rechemarii in sens diplomatic", a declarat seful diplomatiei.

Potrivit NewsIn, numele consulului Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, apare mentionat in dosarul legat de fostul sef de la DGIPI, Cornel Serban. Acesta ar fi pus la dispozitia lui Tiberiu Dinu, consulul la Milano, la solicitarea acestuia, lista detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic si a facut demersuri pentru identificarea titularului sau utilizatorului unui alt post telefonic care trimitea mesaje de amenintare unui membru al familiei, respectiv ministrului sanatatii, cumnatul lui Dinu. Prin obtinerea acestor informatii se urmarea sa fie inlaturat unul dintre angajatii consulatului, sustine DNA. In schimb, arata procurorii, Serban ar fi beneficiat de sprijinul lui Dinu pentru a fi numit adjunct la DGIPI.

Premierul Emil Boc i-a solicitat vineri ministrului de externe, Cristian Diaconescu, sa-l convoace luni, 30 martie, la o intalnire la Palatul Victoria, pe consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, pentru a clarifica situatia privind desfasuratorul telefonic invocat in cadrul anchetei de la DGIPI . "Motivul solicitarii este legat de clarificarea situatiei cu privire la listingul telefonic invocat in cadrul anchetei aflate in curs de desfasurare la DGIPI", se arata in comunicatul transmis in 27 martie de Executiv. Ministrul Cristian Diaconescu va da curs cererii venite de la premierul Emil Boc si-l va chema in tara pe consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, pentru a oferi explicatii in legatura cu elemente care il vizeaza in cadrul anchetei de la DGIPI, a declarat vineri pentru NewsIn purtatorul de cuvant al MAE.

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, preciza vineri ca ministerul nu face nicio ancheta cu privire la situatia consulului Romaniei la Milan si ca DNA nu a solicitat ministerului informatii. Seful diplomatiei a subliniat si duminica acest aspect.

Conform statului diplomatic, daca Tiberiu Dinu va fi pus sub urmarire penala, acesta va fi suspendat automat din functie. Ancheta trebuie facuta, insa, de autoritatile competente, si nu de MAE.

DNA ii ancheteza pe fostul sef al DGIPI, Cornel Serban, si pe omului de afaceri Gabriel Popoviciu pentru abuz in serviciu si, respectiv, trafic de influenta. Potrivit actelor de la dosar, din continutul convorbirilor telefonice si al celor purtate in mediul ambiental intre fostul sef al DGIPI, Cornel Serban, Petru Pitcovici de la DGA, omul de afaceri Gabriel Popoviciu si Ion Motoc, ofiter de politie judiciara de la DNA, a rezultat intentia lor de a-l recompensa material pe Ion Motoc, urmand ca acesta sa determine, prin activitatea sa, emiterea unei solutii favorabile in dosarul lui Popoviciu privind terenurile din Baneasa.

In motivarea Curtii de Apel Bucuresti - care nu a emis mandate de arestare pentru fostul sef al DGIPI, Cornel Serban, si pentru Gabriel Popoviciu - se arata ca din actele premergatoare efectuate de procurori a rezultat ca Serban, in perioada 27 decembrie 2008-12 ianuarie 2009, a pus la dispozitia lui Tiberiu Dinu, consulul Romaniei la Milano, la solicitarea acestuia, lista detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic, permitand accesul acestuia la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, urmarindu-se ca, prin obtinerea acestor informatii, sa fie inlaturat unul dintre angajatii consulatului.

De asemenea, la solicitarea aceluiasi consul, Cornel Serban a facut demersuri pentru identificarea titularului/utilizatorului unui alt post telefonic. Datele s-ar fi referit la mesaje de amenintare primite de un membru al familiei, respectiv ministrului sanatatii, cumnatul lui Dinu.

In schimbul permiterii accesului la informatiile despre aceste telefoane, Cornel Serban a primit promisiuni si a beneficiat de sprijinul lui Dinu, prin intermediul relatiilor acestuia, pentru promovarea in functia de director adjunct al DGIPI, la data de 9 ianuarie 2009.

In urma verificarilor efectuate si in urma audierii martorilor, au mai sustinut procurorii, a rezultat ca aceste informatii au fost solicitate verbal de fostul sef al DGIPI, fara a avea la baza o adresa scrisa de solicitare, ci doar argumentul ca este o activitate operativa. Insa, sustine instanta, motivand decizia de a nu-l aresta pe Serban, demersurile ulterioare solicitarii verbale facute de Serban au urmat o cale oficiala, prin emitere de adrese.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.