Guvernul ceh al premierului liberal Mirek Topolanek, care si-a prezentat oficial demisia joi, este al treilea care cade in Europa de Est in cateva saptamani, relateaza AFP.

Criza economia l-a determinat pe socialistul ungar Ferenc Gyurcsany sa isi anunte retragerea saptamana trecuta si a dus la caderea cabinetului de centru-dreapta al lui Ivars Godmanis in Lituania, la jumatatea lunii februarie.

Insa nu criza a fost la originea motiunii de neincredere care a determinat demisia guvernului ceh. Totusi, criza economica ce a pus capat boomului economic al tarii - Cehia se asteapta la o scadere a PIB-ului cu 2% in 2009, dupa o crestere de 3,1% anul trecut - este una dintre mizele mari ale formarii viitorului guvern ceh.

In Ungaria, Gyurcsany a decis sa se retraga dupa ce planul sau de relansare nu a fost acceptat, in conditiile in care tara sa este lovita din plin de criza economica. De la izbucnirea crizei financiare in septembrie, liderul socialist a incercat fara succes sa treaca prin Parlament acest program, care contine masuri nepopulare in domeniul sanatatii si pensiilor.

Guvernul Gyurcsany a obtinut de la institutiile financiare internationale un pachet de salvare de 20 de miliarde de euro, care a permis Ungariei sa evite un colaps financiar.

In Letonia, guvernul lui Godmanis a cazut in 20 februarie, intr-un context de nemultumire populara tot mai mare. Letonia a cunoscut pana in 2007 rate de crestere economica de doua cifre, dar anul trecut economia sa s-a contractat cu 10,5% in ultimul trimestru. Riga a cerut si obtinut anul trecut un ajutor financiar de 7,5 miliarde de euro de la FMI, UE si alti creditori. De la investirea sa, la jumatatea lunii martie, noul premier Valdis Dombrovskis a anuntat reduceri bugetare, avertizand ca in absenta acestora, tara va intra in colaps.

Economia celorlalte tari baltice, Lituania si Estonia, a suferit aceeasi spirala negativa, dupa ani de inflorire, dar guvernele lor nu par amenintate.

Stabilitatea politica prevaleaza si in Polonia si Slovacia, care par sa reziste bine crizei: ambele tari estimeaza o crestere pozitiva pentru 2009: intre 1,7% si 3,7% in Polonia, dupa 4,8% in 2008, si intre 1,7% si 3,7% in Slovacia, dupa o crestere de 6,4% in 2008. Analistii sunt insa mai pesimisti decat guvernantii, remarca AFP.

In Romania, noua coalitie dreapta-stanga pare, de asemenea, stabila, scrie AFP. Pentru a evita ce este mai rau, dupa o crestere economica record in 2008 (7,1% din PIB), Romania a subscris la un imprumut de 20 de miliarde de euro pe doi ani si pregateste o cura de austeritate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.