Marea Britanie si Statele Unite au cazut de acord asupra unui plan de asistare a 18 dintre cele mai sarace tari, majoritatea din Africa, prin stergerea datoriilor ce insumeaza
16,7 miliarde de dolari.

Acordul a fost incheiat la finalul unei intrevederi intre presedintele american, George W. Bush, si premierul britanic, Tony Blair, in vizita oficiala la Washington. Detaliile planului se vor afla in centrul atentiei la summitul G8 ce va avea loc luna viitoare in Gleneagles, Scotia. "Da, am ajuns intr-adevar la o intelegere", a confirmat un oficial american cu rang inalt, citat de France Presse. Datoriile externe ale celor 18 state vor fi sterse de liderii internationali, pentru a le acorda acestor tari sansa de a "incepe de la zero" si de a obtine alte imprumuturi destinate finantarii dezvoltarii sociale si economice, a explicat sursa citata. In virtutea acordului, 18 state - Benin, Bolivia, Burkina Faso, Etiopia, Ghana, Guyana, Honduras, Madagascar, Mali, Mauritania, Mozambic, Nicaragua, Niger, Rwanda, Senegal, Tanzania, Uganda si Zambia - vor scapa de obligativitatea de a achita anual o dobanda de un miliard de dolari. In practica, majoritatea acestor state nu au reusit sa-si achite datoriile catre Banca Mondiala, catre Fondul Monetar International si catre alti lideri financiari mondiali, cum este Banca Africana pentru Dezvoltare.

Potrivit "New York Times", decizia stergerii datoriilor ar putea fi extinsa pentru cel putin alte noua tari, in timp ce, cu siguranta, numeroase state vor pretinde un tratament similar. Metoda stergerii datoriilor a fost propusa de Statele Unite, in timp ce varianta sustinuta de Marea Britanie era preluarea datoriilor de catre tarile bogate. O alta propunere a Londrei, ce prevedea ca Fondul Monetar International sa-si vanda o parte a rezervelor de aur pentru achitarea datoriilor, a fost intampinata cu obiectii de catre Washington, care a argumentat ca o asemenea miscare ar putea provoca o cadere a pretului metalului pretios, afectandu-i intre altii pe producatorii americani.

Dupa intalnirea cu Blair, Bush a confirmat ca Statele Unite vor acorda Africii un ajutor umanitar suplimentar de 674 de milioane de dolari, pe langa cele 1,4 miliarde acordate deja anul acesta. Totusi, Washingtonul a refuzat o propunere britanica de strangere a unor ajutoare suplimentare de pe pietele financiare internationale.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.