Europa ar trebui sa investeasca in modernizarea retelei ucrainene de gaz, pentru care Kievul cere 5,5 miliarde de euro, pentru ca aceasta este mult mai ieftina decat constructia unor conducte noi, precum Nabucco, a declarat premierul ucrainean Iulia Timosenko, citata de Reuters.
Ucraina a prezentat luni la o conferinta de la Bruxelles un plan de investitii in valoare de miliarde de euro, pentru a spori capacitatea gazoductelor sale de la 140 de miliarde metri cubi pe an cu inca 60 de miliarde. Ucraina a cerut ajutorul investitorilor europeni pentru punerea in aplicare a acestui proiect, estimat la 5,5 miliarde de euro.

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a descris propunerea de modernizare a retelei de tranzit a tarii sale drept mult mai ieftina decat construirea unor noi gazoducte, precum Nabucco, destinat sa aduca Uniunii Europene gaz din regiunea Caspica. "Constructia de noi gazoducte ar costa multe miliarde, dar daca am avea 5,5 miliarde de euro, capacitatea noastra actuala ar putea fi sporita rapid", a declarat Timosenko la conferinta de la Bruxelles, conform NewsIn.

Ucraina, Comisia Europeana si trei banci internationale au semnat o declaratie de cooperare, destinata sa incurajeze investitiile si sa previna repetarea unei crize a gazului precum cea de iarna aceasta, provocata de un diferend comercial dintre Kiev si Moscova. Conflictul a zguduit serios Uniunea, nemultumita de dependenta sa energetica fata de Rusia, mai ales dupa conflictul ruso-georgian din vara anului trecut.

"Nu mai putem permite ca cetatenii nostri sa fie afectati din nou de penurii de combustibil in plina iarna", a declarat comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner. Circa o cincime din gazul european importat din Rusia tranziteaza Ucraina.

Philippe Maystadt, presedintele Bancii Europene de Investitii, a spus ca modernizarea sistemului ucrainean de tranzit este esentiala pentru incurajarea investitiilor din tara.

La randul sau, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a spus ca Ucraina este hotarata sa isi reformele piata si sa elimine coruptia care a condus la crize ale gazului in trecut. "Primul nostru obiectiv este de a inlocui infrastructurile invechite. Trebuie sa introducem un sistem de masurare de mare precizie", a declarat el la conferinta investitorilor.

Declaratia comuna arata ca Ucraina va lua masuri pentru a garanta ca operatorul de tranzit devine o entitate comerciala independenta, care poate stabili tarife corecte si transparente pentru serviciile de transport de gaz. De asemenea, Ucraina va inchiria imensele depozite de gaz pe care le are unor terte parti.

Rusia s-a aratat insa nemultumita ca nu este consultata pentru acest plan de investitii. "Aceasta abordare unilaterala ar putea provoca mari daune securitatii energetice a Uniunii", a declarat la conferinta ministrul rus al energiei, Serghei Smatko.

Smatko a spus ca Moscova este ingrijorata ca declaratia comuna acorda putina atentie nevoilor Rusiei ca principal furnizor de gaz al Europei. "Natura unilaterala (a declaratiei) lasa loc de ingrijorare si confuzie", a spus Smatko. "Proiectul de declaratie se refera nu doar la modernizare, ci si prevede revizuirea radicala a aprovizionarii si comertului cu gaz".



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.